Çikolata Nasıl Yapılır ?Çikolata, tropik kakao ağacının çekirdek tecrübe et tohumlarından yapılan yiyecek. Çikolataya istendiğinde fıstık, fındık ve süt de katılır. Çikolata kalori değeri yüksek, enerji veren bir yiyecektir.Çikolata Nasıl Yapılır ?
Latince isimi “tanrıların besini” mananında Theobromocacao olan kakao ağacından ele geçirilen kakao, Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao ağaçları dört yaşından sonra meyve vermeye başlar. Boyu 4-10 metre olan ağaç senede iki defa ürün verir. Gövdeye veyahut ana dallara yakın yerlerde çıkan meyve, olgunlaştığında uzunluğu 35 santimetre kadardır. Bir meyvenin içinde takriben 2,5 cm boyunda 20-40 tohum, başka bir deyişle kakao çekirdeği bulunur. Etli, olgun meyvelerin içinden çıkarılan çekirdekler birkaç gün muz yaprağında mayalandırılır. Daha sonra güneşte kurutulur ve böylelikle çekirdekler fabrikada işlenmeye hazır hale gelmiş olur. Fabrikada temizlenen kakao çekirdekleri kavrulur ve nasihatilir. Ele geçirilen macun görünümündeki sıvı,çikolata yapımında kullanılır. Ayrı olarak preslenerek kakao ve kakao yağı ele geçirilebilir.
Kavrulmuş kakao parçaları şekerle karıştırılır ve bir kapta ağır silindirlerle hamur haline getirilir. Bu hamur ince çikolata tabakalarına dönüştürülür ve hemen peşinden bu tabakalar kakao yağı katılarak yumuşatılır. Sonra dikdörtgen olukları bulunan bir makinenin içine koyulur. Oluklar içindeki silindirlerle çikolatayı yumuşak ve pütürsüz hale getirilir. Nihayetinde sıvıya dönüşen çikolata kalıplara dökülür ve soğutulur. Katılaşan çikolatayı çıkarmak için kalıp biraz ısıtılır.
Sütlü çikolata, inek sütünden süttozu, vanilya ile başka tat ve koku vericiler ilave ederek ele geçirilir. Fark çikolatalar yaparken, çikolatanın yumuşak ve kolay işlenebilir olması için soya fasulyesinden ele geçirilen “lesitin” maddesi de ilave edir.