E-ticarette üzerinde durulması gereken en önemli ayrıntılardan biri de muhasebe işlemleridir. E Ticaret Muhasebesi Nasıl Tutulmalı ? E Ticaret Muhasebesi Nasıl Yapılır ? Gelir ve giderlerin doğru bir şekilde takibinin yapılması, vergilerin ve şirket içi masrafların hesaplamalarının yapılarak, düzenli olarak izlemesi ve kayıt altında alınması gereklidir.
E Ticaret Muhasebesi Nasıl Tutulmalı ?
Bir muhasebeci veyahut mali müşavirle çalışıyor olsanız bile şirket içinde kendi muhasebenizi tutmanız da bir hayli ehemmiyetlidir. Bu çalışmaları yapmak için de bir takım metotlardan istifade edebilirsiniz.
1.Varsa Şahsi ve işletme hesaplarınızı birbirinden ayırın
Yapılacak en büyük yanlışlardan biri şahsi hesabınız var ise işletme hesaplarınla aynı yerde tutmak olacaktır. İki hesabı tek bir yerde yönetmeye çalıştığınızda şirketinizin karlılığını doğru bir şekilde izleyemeyebilirsiniz. Bunun yanı sıra şahsi harcamalarınızı yaparken, şirketin hesabından para çekeceğiniz için de gelir gider balansını iyi bir şekilde yapamazsınız.
İki değişik hesap oluşturarak şahsi ve işletme hesaplarınızı ayırmalı; işletme hesabınızda da hem şirketin kar ve giderlerini yönetmelisiniz.
2.Giderlerinizi takip edin
Çok temel prensip olsa da çoğu kez doğru bir şekilde yapılmadığı için şirketlerin başını derde sokabiliyor. Giderlerinizi tam olarak takip faktörüz ve şirketle alakalı yapılan tüm masrafları kalem kalem kayıt altında tutmanız gerekiyor.
Tedarik edilen ürünlerin fiyatları, kargo ve depo giderleri, şirket içinde yapılan harcamalar (mutfak, büro malzemeleri harcamalar vb.), varsa şirket araçların giderleri, büro kirası ve faturalar, yolcu ve gezilerle alakalı giderler, çalışanların aylık ve sigorta giderleri gibi bir hayli ayrıntısı göz önünde bulundurmanız ve kalem kalem not almalısınız.
Büyük giderleri not almak kolay olsa da küçük giderlerin de üzerinde durulması gerekir. Dikkat edilmediğinde bu küçük giderlerin toplamı ekstra giderlerin çıkmasına kapı aralayabilir.
3.Fiş ve faturalarınızı kayıt altında tutun
Müşterilerinize kestiğiniz faturaların haricinde yaptığınız harcamalar sonrasında aldığınız fiş ve faturaları da izlemeli ve kayıt altında tutmalısınız. Harcamalarınız sonrasında aldığınız fiş ve faturalar, vergi ile ilgili ehemmiyetli bir yere sahip. Harcamalarınızı kayıt altında tutmaya başladığınızda fiş ve faturalarınızı göstererek bunları gidere olarak göstererek vergiden düşürebilirsiniz.
4.Vergileriniz için kenara para ayırın
Şirket harcamalarının yanı sıra vergiler için de kenara belli miktarda para ayırmanız gerekiyor. KATMA DEĞER VERGİSİ, geçici gelir vergisi, stopaj gibi farklı vergiler için aylık ve 3 aylık olarak vergi ödemeleriniz olacaktır. Bu vergiler için düzenli olarak kenara para ayırmanız, vergi borcunuzun olmasının önüne geçecektir. Harcamalarınızı hesaplarken vergilerinizi de göz önünde bulundurmaya önem vermelisiniz.
5.Aylık olarak karlılığınızı kayıt altına alın
Gider hesapları yaptığınız gibi karlılığınızı da kayıt altına almanız gerekir. Aylık olarak şirketinizin ne kadar kar ettiğini görmeniz, satış ve reklam taktiklerinizin ne kadar işe yaradığını görmenizi sağlarken, yatırım kazancınızı de hesaplamanızda yardımcı olur.
Aylık hesaplarınızı meblağken, bunları üç aylık, 6 aylık ve senelik olarak da hesaplayarak, uzun vadede şirketinizin finansal geçmişini görebilirsiniz.
6.Gelir ve giderlerinizi yan yana mukayese edin
Gelir ve giderlerinizi aylık olarak not tutmanın yanı sıra, aylık olarak gelir gider balansınızı gösterecek bir grafik de hazırlamalısınız. Bir takım dönemlerde ürün tedarikleri veyahut satış artışları hasebiyle kar ve zarar oranınız farklık gösterebiliri. Aylık olarak bunların karşılaştırmalarını yaptığınızda, sene içerisinde bu değerlerin nasıl değiştiğini görmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle uzun vadede bakıldığında şirketinizin kar ve zarar balansını görerek, şirketinizin için nasıl bir yatırım yapacağınız görebilirsiniz.
E Ticaret Muhasebesi Nasıl Tutulmalı başlıklı yazımızı bitirdik umarım faydalı olmuştur.
ELEKTRONİK TİCARETİN MUHASEBELEŞTİRİLMESİ VE VERGİLENDİRİLMESİ SORUNLARI İstanbul Üniversitesi yüksek lisans tezini inceleyebilir. E Ticaret Muhasebeleştirilmesi hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.
E Ticaret Muhasebesi Nasıl Tutulmalı ? başlıklı yazımızı beğendiyseniz E ticaret nasıl yapılır başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.