Salgının hemen peşinden mobil uygulama ile koronavirüs kontrol ve takibini yurttaşların hizmetine sunan Sıhhat Bakanlığı, kontrollü sosyal hayat için “HES kodu” uygulamasını başlattı.
Şehirler arası yolcularda, iş yerlerinde ve ferdi iletişim gerektiren tüm kamusal mekanlarda kullanılmaya başlanan HES kodu, kısa müddette hayatın tüm alanlarına dağıldı.
HES kodu nerelerde kullanılıyor?
Bu çerçevede, 30 Mayıs’ta şehirlere gönderilen genelgeyle şehirler arası toplu taşıma araçlarıyla (uçak, tren, otobüs) yapılacak yolcularda, “Hayat Haneye Sığar” uygulaması üzerinden kod alındıktan sonra biletlemelerin yapılması zorunluluğu getirildi. Şehirler arası yolcu taşımacılığı yapan firmalar, her türlü biletleme işleminde HES kodu istemeye başladı.
Salgın döneminde önlemlerini artıran Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) de imtihanlarda görev alacaklardan HES kodu istedi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ise 1 Eylül’den itibaren ziyaretçilerin cezaevlerine HES koduyla giriş yapmalarını kararlaştırdı.
Şehir Umumi Hıfzıssıha Heyetleri da koronavirüs önlemleri dahilinde, kamu müessese ve kuruluşlarına girişlerde HES kodu uygulamasının kullanılmasına karar verdi.
Ulusal Eğitim Bakanlığı, Sıhhat Bakanlığı ile HES uygulaması üzerinden özel bir yazılım hazırlayarak okullarda yaşanabilecek sıhhat problemlerinin takibine başladı. HES kodları dikkate alınarak okulda bir kişide sıhhat problemi olduğunda okul yöneticilerinin telefonuna otomatik olarak SMS gönderecek sistem, ihtiyaç duyulan önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sağlıyor.
Toplu taşıma ve konaklamada da HES kodu istenecek
Son olarak şehir içi toplu erişimde ve konaklama tesislerinde de HES kodu zorunluluğu getirildi.
Bu kapsamda, başta belediyeler olmak üzere, alakalı kurum ve kuruluşları, kişiye özel hale getirilmiş elektronik/akıllı yolcu kart sistemleri ile Sağlık Bakanlığı HES uygulaması arasında gerekli entegrasyonları sağlayacak.
Böylelikle, şehir içi toplu erişim araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında da HES koduna göre kişilerin takibi yapılacak.
Tüm konaklama tesislerinde müşterilerden istenecek HES kodu da salgınla mücadelede etkin rol oynayacak.
HES kodu nedir?
HES (Hayat Haneye Sığar) Kodu, Kontrollü Sosyal Hayat kapsamında, erişim veyahut ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle, Covid-19 hastalığı açısından rastgele bir riziko taşıyıp taşımadığınızı güvenli şekilde paylaşmanıza yarayan bir koddur.
HES kodu nasıl alınır?
HES kodu, “Hayat Haneye Sığar” mobil uygulaması üzerinden, “HES kodu işlemleri” bölümüne girilerek alınabiliyor. Ardından “HES kodu oluştur” butonuna tıklanarak ve kod kullanım müddeti seçilerek kod oluşturuluyor.
Uygulamada kod imalatı, üretilen kodun müddet ile kısıtlanması, paylaşılması, silinmesi gibi tüm idare, yurttaşların kendi kontrolünde.
Yurttaşlar, Hayat Haneye Sığar uygulaması üzerinden dilediği sayıda kod üretebiliyor. Hangi kodun hangi kurumla paylaşıldığına ait liste görüntülenebiliyor.
SMS yolu ile HES kodu nasıl alınır?
HES kodu ayrı olarak kısa ileti ile de alınabiliyor. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılıyor ve 2023’e SMS olarak atılabiliyor.
Hayat Haneye Sığar (HES) Kodu konusunda Sağlık Bakanlığının hazırladığı bilgilendirme sitesi için tıklayınız.
HES uygulaması nasıl indirilir?
“Hayat Haneye Sığar” uygulaması, Play Store ve App Store üzerinden cep telefonlarına fiyatsız indiriliyor.
Hayat Haneye Sığar uygulamasını indirmek için aşğıdaki linkleri kullanabilirsiniz.
(Andorid) Hayat Haneye Sığar Mobil Uygulaması indirmek için tıklayınız.
(IOS) Hayat Haneye Sığar Mobil Uygulaması indirmek için tıklayınız.