Resim derslerinde sıkça uyguladığımız ve de uygularken de çok çok eğlendiğimiz etkinlerin başında ip baskısı gelir. İp baskısı sonucu ortaya çıkan desenlere, şekillere anlamlar yüklemeye çalışır onları çeşitli şeylere benzeten çocuklar eğlenceli vakit geçirir.
Öncelikle, ip baskısının çocukların hayal güçlerini ve de el becerilerini geliştirirci etkisi yüksektir. Bu açıdan düşünüldüğünde okul öncesi çağda yaptırılması çocuk gelişimi açısından bir hayli olumlu olacaktır.
MALZEMELER:
Yaklaşık 1m uzunluğunda pamuklu ya da orlon denilen örgü ipi
Sulu boya
Sulu boya fırçası
Çeyrek tabaka resim kağıdı
YAPILIŞI:
Önce sulu boyamızı açıyoruz. İpi suya daldırıp sıkarak ıslanmasını sağlamaktayız. Daha sonra elimize almış olduğumuz ipimizi dilediğimiz renge boyuyoruz. İstersek tek renk çalışabileceğimiz gibi ipi çeşit çeşit renklere boyayarak da çalışabiliriz. Daha sonra resim kartonumuzu tam ortasından ikiye katlayarak orta çizgisini belirginleştiriyoruz. Boyadığımız ipi kağıdımıza gelişigüzel şekilde yerleştiriyoruz.
Daha sonra kağıdımızı katlıyoruz. Bu arada ipin bir ucunun katladığımız kağıdın dışında kalmasını sağlamaktayız. Son olarak bir elimizle bastırdığımız kağıdımızdan diğer elimizle tuttuğumuz ipi hızlı bir şekilde çekiyoruz. Kağıdımızı hafifçe açıyoruz ve ortaya çıkan şeklin tadını çıkarıyoruz.
Unutmayın ki ip baskısı hemen kurumayacağından bir süre kağıdımızı kuruması için bırakmamız lazım. Yine bütün bu ip baskısı işine başlamadan evvel güvenlik önlemi olarak malzemeleri ve uygulamayı düz bir zemin (masa gibi) üstünde yapmalıyız. Ayrıca zemin üzerine su geçirmeyen özellikte bir örtü sererek olası kazaları da engellemiş olacağız.
İp baskısına diğer bir ip ve kağıtla devam edebileceğimiz gibi aynı ipi kullanmak istersek yeni boyama işlemi öncesinde ipimizi güzel bir şekilde yıkayarak eski boyasından kurtarmamız gerekir. Bu şekilde aynı ipi kullanarak tekrar tekrar ip baskısı yapabiliriz.
İp Baskısı Nasıl Yapılır? Yazımızı beğendiyseniz Dinamometre nasıl yapılır? adli yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.