Kahve Nasıl Yapılıyor?

Yazının sonunda kahve nasıl yapılıyor adlı video izliyebilirsiniz.

Kahvenin Oluşumu

Kahve içen hemen hemen herkes bu mükemmel içeceğin nasıl üretildiğini merak etmiştir. Açıkçası bende koyu bir kahve içicisi olarak bu merağımı gidermek için çeşitli araştırmalar gidermek için bir takım araştırmalar yaptım. Yaptığım araştırmalar sonucu ortaya çıkan bilgileri sizlerle paylaşmak istedim. Biraz uzun bir yazı oldu ancak bu yazıdan sonra benim gibi sizlerde merakımı gidereceksiniz . O halde lafı fazla uzatmadan kahve nasıl yapılıyor adlı yazıma geçmek istiyorum.

1.Dikim


Bir kahve çekirdeği aslında bir tohumdur. Kurutulduğunda, kavrulduğunda ve öğütüldüğünde kahve demlemek için kullanılır. Tohum işlenmezse ekilebilir ve bir kahve ağacına dönüşebilir. Kahve tohumları genellikle gölgeli fidanlıklarda büyük yataklara ekilir.

Fideler sık sık sulanacak ve kalıcı olarak dikilecek kadar doyurucu olana kadar parlak güneş ışığından gölgelenecektir. Dikim genellikle yağışlı mevsimde yapılır, böylece kökler sağlam bir şekilde kurulurken toprak nemli kalır.

2. Kirazları Hasat Etmek

Çeşitliliğe bağlı olarak yeni dikilen kahve ağaçlarının meyve vermesi yaklaşık 3-4 yıl sürecektir. Kahve kirazı adı verilen meyve, olgunlaştığında ve hasat edilmeye hazır olduğunda parlak, koyu kırmızıya döner.

Yılda tipik olarak bir büyük hasat yapılır. Yılda iki çiçek açan Kolombiya gibi ülkelerde, bir ana ve ikincil ürün var.Çoğu ülkede mahsul, emek yoğun ve zorlu bir süreçte elle toplanır, ancak Brezilya gibi peyzajın nispeten düz ve kahve tarlalarının çok büyük olduğu yerlerde süreç mekanize edilmiştir. İster elle ister makine ile olsun, tüm kahveler iki yoldan biriyle hasat edilir:

Hepsinin Toplanması: Kirazların tamamı tek seferde daldan makine veya elle sıyrılır.

Seçilerek Toplanır: Yalnızca olgun kirazlar hasat edilir ve tek tek elle toplanır. Toplayıcılar, her sekiz ila 10 günde bir ağaçlar arasında dönerek, yalnızca olgunluğun zirvesinde olan kirazları seçerler. Bu tür bir hasat emek yoğun ve daha maliyetli olduğu için, öncelikle daha ince Arabica çekirdeklerini hasat etmek için kullanılır.

İyi bir toplayıcı günde ortalama 100 ila 200 pound kahve kirazına sahiptir ve bu da 20 ila 40 pound kahve çekirdeği üretecektir. Her işçinin günlük taşıması dikkatlice tartılır ve her toplayıcı işinin esasına göre ödenir. Günün hasadı daha sonra işleme tesisine taşınır.

3. Kirazların İşlenmesi

Kirazların işlenmesi Kahve toplandıktan sonra, meyvelerin bozulmasını önlemek için işleme mümkün olduğunca çabuk başlamalıdır. Konuma ve yerel kaynaklara bağlı olarak, kahve iki yoldan biriyle işlenir:

Kuru Yöntem, kahvenin işlenmesinde çok eski bir yöntemdir ve su kaynaklarının sınırlı olduğu birçok ülkede hala kullanılmaktadır. Taze çekilmiş kirazlar, güneşte kurumaları için devasa yüzeylere serilir. Kirazların bozulmaması için gün boyu tırmıklanıp çevrilerek, gece veya yağmurda ıslanmaması için üzeri örtülür. Hava durumuna bağlı olarak, kirazların nem içeriği% 11’e düşene kadar bu işlem her bir kahve partisi için birkaç hafta devam edebilir.

Islak Yöntem, hasattan sonra kahve kirazının posasını çıkarır, böylece çekirdek sadece parşömen kabuğu üzerinde bırakılarak kurutulur. İlk olarak, taze olarak hasat edilen kirazlar, çekirdek ve posayı fasulyeden ayırmak için bir hamur makinesinden geçirilir.

Daha sonra çekirdekler su kanallarından geçerken ağırlık olarak ayrılır. Daha hafif çekirdekler üstte yüzerken, daha ağır olgun çekirdekler dibe batar. Boyutlarına göre ayıran bir dizi dönen tamburdan geçirilirler.

Ayrıldıktan sonra, çekirdekler büyük, su dolu fermantasyon tanklarına taşınır. Fasulyelerin durumu, iklim ve rakım gibi faktörlerin bir kombinasyonuna bağlı olarak, bunlar kaygan müsilaj tabakasını (parankima olarak adlandırılır) çıkarmak için bu tanklarda 12 ila 48 saat arasında kalacaklardır. hala parşömene bağlı. Tanklarda dinlenirken doğal olarak oluşan enzimler bu tabakanın çözünmesine neden olur.

Fermantasyon tamamlandığında, çekirdekler dokunulduğunda sertleşir. Çekirdekler ilave su kanallarından geçilerek durulanır ve kurutmaya hazır hale gelir. Umarım kafanızda kahve üretimi ve kahve nasıl yapılıyor soruları yavaş yavaş kafanızda canlanmaya başlamıştır.

4. Fasulye Kurutmak

Ağaç üzerinde kahve kirazları Çekirdekler ıslak yöntemle işlenmişse, hamur haline getirilmiş ve fermente edilmiş çekirdekler, bunları uygun şekilde depolamaya hazırlamak için şimdi yaklaşık% 11 neme kadar kurutulmalıdır.

Hala parşömen zarfının (endokarp) içinde bulunan bu çekirdekler, düzenli olarak döndürüldükleri kurutma masalarına veya zeminlere yayılarak güneşte kurutulabilir veya büyük tamburlarda makinede kurutulabilir. Kurutulmuş çekirdekler parşömen kahvesi olarak bilinir ve ihracata hazırlanıncaya kadar jüt veya sisal torbalarda depolanır.

5. Fasulyelerin Öğütülmesi

Kahve çekirdeklerinin işlenmesi

Parşömen kahve ihraç edilmeden önce şu şekilde işlenir:

Kabuk soyma makineleri, ıslak işlenmiş kahveden parşömen katmanını (endokarp) çıkarır. Kuru işlenmiş kahvenin kabuklarının soyulması, kurutulmuş kirazların tüm kurutulmuş kabuğunun – ekzokarp, mezokarp ve endokarp – uzaklaştırılması anlamına gelir.

Parlatma, kabuk işlemeden sonra çekirdeklerde kalan gümüş kabuğun makine tarafından çıkarıldığı isteğe bağlı bir işlemdir. Cilalı fasulye cilasız olanlardan üstün kabul edilirken, gerçekte ikisi arasında çok az fark vardır.

Derecelendirme ve Sıralama, boyut ve ağırlığa göre yapılır ve çekirdekler ayrıca renk kusurları veya diğer kusurlar açısından incelenir.

Fasulye, bir dizi ekrandan geçirilerek boyutlandırılır. Ayrıca, ağır çekirdekleri hafif çekirdeklerden ayırmak için bir hava jeti kullanılarak pnömatik olarak sınıflandırılırlar.

Tipik olarak çekirdek boyutu, 10 ila 20’lik bir ölçekte temsil edilir. Sayı, bir inç’in 1 / 64’ü cinsinden yuvarlak bir deliğin çapının boyutunu temsil eder. 10 numara fasulye, 10/64 inç çapındaki bir deliğin yaklaşık boyutu ve 15 numara çekirdek, 15/64 inçtir.

Son olarak, kusurlu çekirdekler elle veya makineyle çıkarılır. Eksiklikler nedeniyle tatmin edici olmayan (kabul edilemez boyut veya renk, aşırı fermente edilmiş fasulye, böceklerden zarar görmüş, kabuğu çıkarılmış) fasulye çıkarılır. Pek çok ülkede bu işlem hem makineyle hem de elle yapılır ve yalnızca en kaliteli kahve çekirdeklerinin ihraç edilmesini sağlar.

6. Fasulye İhracatı

Şimdi yeşil kahve olarak anılan öğütülmüş çekirdekler, nakliye konteynırlarına yüklenen jüt veya sisal torbalarda veya plastik kaplı konteynırlar içinde toplu olarak sevk edilir.

USDA Dış Tarım Servisi verilerine göre 2015/16 için dünya kahve üretiminin 152,7 milyon 60 kg torba olacağı tahmin ediliyor.

7. Kahveyi Tatmak

Kaynağında kahve çukurluğu Kahve, kalite ve tat için defalarca test edilir. Bu sürece hacamat denir ve genellikle süreci kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmış bir odada gerçekleşir.

İlk olarak, tadımcı – genellikle bakıcı olarak adlandırılır – fasulyeleri genel görsel kalitelerine göre değerlendirir. Çekirdekler daha sonra küçük bir laboratuvar kavurma makinesinde kavrulur, hemen öğütülür ve dikkatlice kontrol edilen sıcaklıkta kaynar suda demlenir. Bakıcı, kahvenin kalitesini değerlendirmede önemli bir adım olan aromasını deneyimlemek için demliği buruşturur.

Kahveyi birkaç dakika dinlendirdikten sonra bakıcı, fincanın üstündeki telveyi bir kenara iterek kabuğu kırar. Yine kahvenin tadına bakmadan burun burunları alınır.

Kahvenin tadına bakmak için, bakıcı hızlı bir nefesle bir kaşık dolusu höpürtüyor. Amaç, kahveyi bakıcının tat tomurcuklarının üzerine eşit olarak püskürtmek ve sonra tükürmeden önce dil üzerinde tartmaktır.

Her gün çeşitli partilerden ve farklı çekirdeklerden örnekler tadılır. Kahveler yalnızca özelliklerini ve kusurlarını belirlemek için değil, aynı zamanda farklı çekirdekleri karıştırmak veya uygun kavurmayı oluşturmak amacıyla da analiz edilir. Uzman bir bakıcı, günde yüzlerce örnek kahveyi tadabilir ve aralarındaki ince farklılıkların tadına bakabilir.

8. Kahveyi Kavurmak

Toplu kahve kavurma Kavurma, yeşil kahveyi, favori mağazalarımızdan veya kafelerden satın aldığımız aromatik kahverengi çekirdeklere dönüştürür. Çoğu kavurma makinesi, yaklaşık 550 derece Fahrenheit’lik bir sıcaklığı korur. Çekirdekler, yanmalarını önlemek için tüm süreç boyunca hareket ettirilir.

Yaklaşık 400 Fahrenheit iç sıcaklığa ulaştıklarında kahverengiye dönmeye başlarlar ve çekirdeklerin içinde hapsolmuş kokulu bir yağ olan caffeol ortaya çıkmaya başlar. Piroliz adı verilen bu süreç kavurmanın merkezinde yer alır – içtiğimiz kahvenin lezzetini ve aromasını üretir.

Kavrulduktan sonra, çekirdekler hemen hava veya su ile soğutulur. Kavurma genellikle ithalatçı ülkelerde yapılır çünkü taze kavrulmuş çekirdekler tüketiciye en kısa sürede ulaşmalıdır.

9. Kahve Öğütme

Uygun bir öğütmenin amacı, bir fincan kahvede en fazla lezzeti elde etmektir. Kahvenin ne kadar kaba veya ince öğütüldüğü, demleme yöntemine bağlıdır. Bu aşama kahve nasıl yapılıyor adlı yazımızın en önemli aşamasıdır.

Telvenin suyla temas halinde olacağı sürenin uzunluğu ideal öğütme derecesini belirler. Genel olarak, öğütme ne kadar ince olursa, kahve o kadar hızlı hazırlanmalıdır. Bu nedenle bir espresso makinesi için öğütülmüş kahve, damlama sisteminde demlenmiş kahveden çok daha incedir.

Espresso makineleri, kahveyi çıkarmak için inç kare başına 132 pound kullanır. Çekirdekleri incelemek ve aromalarını koklamak için bir dakikanızı ayırmanızı öneririz – aslında, tek başına kahve kokusunun beyin üzerinde enerji verici etkileri olduğu görülmüştür.

10. Kahve Demlemek

Sizlerde artık benim gibi kahve nasıl üretilir ? Kahve nasıl yapılıyor gibi soruları aklınızdan çıkardığınızı düşünüyorum. Öyleyse gelin beraber Kahveyi nasıl pişireceğiniz konusunda uzmanlaşmak için, her tercihe göre mükemmel fincanı nasıl yapacağınıza dair ipuçları ve yöntemler için rehberimizi kullanın. Zevk almak!

Son Yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sosyal Medya

212BeğenenlerBeğen
1,762TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Tabii ki! İşte "Kariyer ve Kişisel Gelişim" konusunda 1000 kelimelik bir makale: Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Host Dosyası Nedir? Host Dosyası Nasıl Kullanılır?

Hosts dosyası nedir ?, bir bilgisayarın işletim sistemine ait bir dosyadır ve alan adlarını IP adresleriyle eşleştirmek için kullanılır. İnternet üzerindeki bir...