Kalp krizi hepimizi geçirmek hepimizi ürkütür. Kalp krizi geçirildiğinde ne yapılmalı ? kalp krizi nasıl durdurulur ? kalp krizi nedir ? kalp krizini durdurmak için neler yapılır ? kalp krizi geldiğinde neler yapılır ? gibi soruları soruyorsanız bu bilgilerin cevabını alacaksınız.
Kalp krizi geçiren kişi aşağıdakilerden herhangi birini veya tümünü yaşayabilir:
- Göğüs merkezinde rahatsız edici basınç, dolgunluk veya sıkıcı ağrı
- Göğsün ötesinde omuzlara, sırta, boyuna, çeneye, dişlere veya bir veya iki kola veya bazen üst karın bölgesine yayılan rahatsızlık veya ağrı
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi, baş dönmesi, bayılma
- Terlemek
- Mide bulantısı
Bir kalp krizi genellikle 15 dakikadan fazla göğüs ağrısına neden olur, ancak aynı zamanda hiçbir semptomu da olmayabilir. Hazımsızlık veya inatçı boyun veya çene ağrısı gibi göğüs ağrısı dışındaki semptomların da ortaya çıkabileceğinin farkında olmak önemlidir.
Kalp krizi geçiren pek çok kişinin saatler, günler veya haftalar öncesinden uyarı işaretleri vardır.
Kalp krizi geçirildiğinde ne yapılmalı?
Kalp krizi geçirildiğinde ne yapılmalı ? öncelikle panik olmamalısınız.
- 112 acil durum numarasını arayın. Kalp krizi belirtilerini görmezden gelmeyin veya bu belirtileri ortadan kaldırmaya çalışmayın. Acil tıbbi hizmetlere erişiminiz yoksa, bir komşunuz veya arkadaşınız sizi en yakın hastaneye götürsün. Kendinizi yalnızca son çare olarak sürün ve bu koşullar altında araç kullandığınızda sizi ve diğerlerini riske attığının farkına varın.
- Aspirine alerjiniz yoksa veya doktorunuz tarafından asla aspirin almamanız söylenmedikçe bir aspirin çiğneyin ve yutun .
- Reçete edilmişse nitrogliserin alın . Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız ve doktorunuz daha önce sizin için nitrogliserin yazmışsa, belirtildiği gibi kullanın. Başkasının nitrogliserini almayın, çünkü bu sizi daha fazla tehlikeye atabilir.
- Kişi bilinçsiz ise CPR’ye başlayın. Bilinci yerinde olmayan biriyle birlikteyseniz, 112 memuruna veya başka bir acil tıp uzmanına söyleyin. Kardiyopulmoner resüsitasyona (CPR) başlamanız tavsiye edilebilir.CPR eğitimi almadıysanız, doktorlar yalnızca göğüs kompresyonu yapmanızı tavsiye eder (dakikada yaklaşık 100-120 kompresyon). Görev dağıtıcı, yardım gelene kadar size uygun prosedürler konusunda talimat verebilir. CPR; İnternette bulunan bir tedavi türü öksürük CPR olarak adlandırılır. Bazı çevrimiçi kaynaklar, derin nefes almanın ve ardından derin öksürmenin kan basıncınızı bir veya iki saniye yükseltebileceğini iddia ediyor. Kaynaklar, bunun beyninize daha fazla kan sağlayabileceğini söylüyor. İddia ayrıca, eğer kalbiniz normal şekilde atıyorsa derin bir öksürüğün onu normale döndürebileceğini söylüyor.
- Otomatik bir harici defibrilatör (AED) hemen kullanıma hazırsa ve kişi bilinçsizse, cihazı kullanmak için cihazın talimatlarını izleyin.
Kalp krizi geçirildiğinde ne yapılmalı ? yukarıda maddeleri uygulayarak acil müdahale şansınızı arttırabilirsiniz.
Kalp krizi geçirildiğinde ne yapılmalı ? başlıklı yazımızı beğendiyseniz Mide Bulantısı Nasıl Geçer ? başlıklı yazımızı da göz atabilirsiniz.