KDV Hesabı Nasıl Yapılır?

Katma Değer Vergisi Nedir?

Katma Değer Vergisi veyahut KATMA DEĞER VERGİSİ, tüketimi vergilendiren bir vergi biçimidir. Malı alan tarafça ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle malı teslim alan taraf KATMA DEĞER VERGİSİ ödemekle yükümlüdür. KATMA DEĞER VERGİSİ’den muaf olan pek çok ürün kalemi ve iktisadi faaliyet vardır. Ayrı olarak KATMA DEĞER VERGİSİ değişik ürünlere farklı oranlarda uygulanır. Bu yüzden KATMA DEĞER VERGİSİ hesaplaması yapılırken ciddi kafa karışıklıkları olabilmektedir. Önce KATMA DEĞER VERGİSİ istisnalarına, sonra da KATMA DEĞER VERGİSİ hesabının nasıl yapıldığına bakarak bu konudaki kafa karışıklıklarını gidermeye çalışacağız.KDV Hesabı Nasıl Yapılır?

Katma Değer Vergisi İstisnaları Neler?

Kimi sektörler ve iş kolları KATMA DEĞER VERGİSİ’den müstesna tutulur. Bunlar muhasebeleştirilirken KATMA DEĞER VERGİSİ istisnasının belirtilmesi ve uygun kural dışı kodlarının yazılması gerekir. Kimi KATMA DEĞER VERGİSİ istisnaları şu şekildedir:

İhracat ve Transit Taşımacılık KATMA DEĞER VERGİSİ İstisnaları:

– Mal ve hizmet ihracatı

– Türkiye’de ikamet etmeyen kişilerin aldıkları mallarla alakalı KATMA DEĞER VERGİSİ ödemeleri söz konusudur. Ancak Türkiye’den çıkarken gümrükte satışla alakalı dokümanı (ekseriyetle fatura) göstermeleri halinde KATMA DEĞER VERGİSİ meblağı bu kişilere iade edilmektedir.

– İhracat yapılacak mala değin tedarikçilerden satılan mallarda imalatçı tarafından KATMA DEĞER VERGİSİ ödenmez. Tedarikçi KATMA DEĞER VERGİSİ beyanı yapar. Ancak 3 ayın hemen peşinden beyan edilen bu KATMA DEĞER VERGİSİ silinir.

– Başka ülkelere yapılan ve Bakanlar Heyetinin belirlediği taşımacılık işlemleri KATMA DEĞER VERGİSİ istisnası kapsamına girer. Bilhassa taşımacılık yapılan diğer ülkelerde de benzer vergi istisnalarının olması halinde mevzubahis taşıma işlemleri istisna kapsamına alınır.

– Transit ticaretle alakalı ve gümrükte devir gibi işlemler KATMA DEĞER VERGİSİ istisnası kapsamındadır.

Dışalım KATMA DEĞER VERGİSİ İstisnaları:

– İmalatla alakalı, belli müddet sonra yurtdışına ihrac edilecek ürünler üretme koşuluyla kullanılan ürünler ve malzemelerde KATMA DEĞER VERGİSİ’den muaf olunmasını sağlayan Dahilde İşleme Müsaade Dokümanı isminde bir teşvik dokümanı bulunmaktadır. Bu doküman yalnızca KATMA DEĞER VERGİSİ muafiyeti sağlamakla kalmaz, Gümrük Vergisi başta olmak üzere diğer vergi, harç ve resimlerle alakalı olarak da muafiyet sağlar.

Sosyal Emelli KATMA DEĞER VERGİSİ İstisnaları:

– Kamu kuruluşlarının ve Kabine’nun muafiyet tanıdığı dernek ve vakıfların sosyal emelli hizmetleri KATMA DEĞER VERGİSİ istisnası kapsamındadır. Bilim, sanat, sıhhat, eğitim, onarım gibi faaliyetler Kabine’nun tanıdığı dernek ve vakıflarca yapılırlarsa kural dışı kapsamına girerler.

Yatırım ve Askeri Emelli KATMA DEĞER VERGİSİ İstisnaları:

– İşletmek veya kiraya vermek için üretilmiş demiryolu, deniz, hava taşıtlarının teslimleri, hizmetleri, ve bakım giderleri.

– Yatırım Teşvik Belgesi sahibi üreticilere yapılan makine ve donatım teslimleri.

– Altın, petrol, platin, gümüş arama faaliyetleriyle alakalı inşa ve modernizasyonla ilgisi olan hizmetler ve teslimler.

– Emniyet Genel Müdürlüğü, MİT, Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü gibi kamu müesseselerinin iç güvenlik ve savunmayla alakalı olarak aldıkları taşıtlar ve mühimmata dair alınan hizmetler.

Diğer KATMA DEĞER VERGİSİ İstisnaları:

– Kolay usulde vergilendirilen mükelleflerin yaptıkları mal ve hizmet teslimleri.

– Serbest ticaret bölgelerinde yapılan işler.

– Özürlü eğitimleri ve engellilerin hayatını kolaylaştıracak araç-gereçler ve bilgisayar programları.

Katma Değer Vergisi Nasıl Hesaplanır?

İstisna kapsamına girmeyen mal ve hizmetler için KATMA DEĞER VERGİSİ ödenmesi gerekmektedir. KATMA DEĞER VERGİSİ oranlarıysa satılan mala ve hizmetin türüne göre farklık göstermektedir. Ayrı olarak toptan ve perakende satışlarda da KATMA DEĞER VERGİSİ oranları farklık gösterebilir.

KATMA DEĞER VERGİSİ hesabı için alakalı KATMA DEĞER VERGİSİ oranıyla toplam ücreti çarpmak gerekir. Sözgelimi %8 KATMA DEĞER VERGİSİ uygulanan bir iş kolunda faaliyet gösteriyorsanız KATMA DEĞER VERGİSİ meblağını (toplam ücret) x %8 şeklinde hesaplamalısınız. Örnek olarak şu kolay hesaplamayı yapalım:

Mal/hizmet ücreti 1000 TL, uygulanması şart olan KATMA DEĞER VERGİSİ oranı da %8 olsun. Bu vaziyette KATMA DEĞER VERGİSİ meblağı 1000 x %8’den 80 TL’dir. KATMA DEĞER VERGİSİ hariç ücretse 1000 – 80’den 920 TL olmaktadır.

Ekohesap Bütün Muhasebe İhtiyaçlarınızda Yanınızda!

Kullanıcı arkadaşı bir web tabanlı ön muhasebe programı arıyorsanız Ekohesap tam size göre! Ekohesap ile gelir ve gider takibinizi yapın. Faturalarınızı yönetin. Müşteri ve tedarikçi takibinizi gerçekleştirin. Raporlar menüsüne bakarak hangi ürünün ne kadar satıldığını görüp mali müşavirinize alış-satış faturaları hakkındaki bilgileri kolayca mail yoluyla gönderin. E-Fatura idarenizi gerçekleştirin ve ödeyeceğiniz vergileri kolayca görün. Çalışanlarınıza ödeyeceğiniz aylıklara bakın ve dilerseniz aylık bordrolarını kolayca çıkarın. Çek ve senetlerinizin vaziyetlerini takip edin. Ekohesap bütün bu işlemleri ve daha fazlasını kafanız karışmadan gerçekleştirebileceğiniz kullanımı kolay bir ön muhasebe yazılımıdır. Ekohesap’ı fiyatsız olarak tecrübe etmek için hemen bizimle iletişime geçin!

Borsadan Nasıl Para Kazanılır ?

Son Yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sosyal Medya

212BeğenenlerBeğen
1,762TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Tabii ki! İşte "Kariyer ve Kişisel Gelişim" konusunda 1000 kelimelik bir makale: Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Host Dosyası Nedir? Host Dosyası Nasıl Kullanılır?

Hosts dosyası nedir ?, bir bilgisayarın işletim sistemine ait bir dosyadır ve alan adlarını IP adresleriyle eşleştirmek için kullanılır. İnternet üzerindeki bir...