Lastikler, bir otomobilin en ehemmiyetli parçalarından biridir. Ne yazık ki bir hayli sürücü, onları dikkate almazlar.Lastiklerin doğru kullanılmaması ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Aracın performansı düşer ve fiyatlı hasarlara kapı aralayabilir, bu arada kendini ve başkalarını trafik kazası rizikosu altına sokabilir.
Aracınızı daha uzun müddet güvenli ve yolda rahat tutmak istiyorsanız, lastiklerin her vakit düzgün muhafaza edilmesini sağlamak çok ehemmiyetlidir. Lastiklerin doğru kullanılması için yapmanız şart olan birkaç kolay adımı sizlerle paylaşacağız.
1.Basıncı düzenli olarak kontrol edin
Lastik basıncı aracınızın direksiyonu, kullanımı, frenleme ve kilometre açısından ehemmiyetli bir tesire sahip olabilir. Lastikler gerektiğinden fazla şişirilirse, yakıt tüketimini artırabilir, aşınma ve yıpranmaya daha duyarlı hale gelebilir. Daha da kötüsü, yanlış basınç uygulanması, aracın kontrolünü kaybetmenize kapı aralayabilecek bir patlamayla sonuçlanabilir.
Kendinizi ve rastgele bir yolcuyu tehlikeye atmamak veya çekici çağırma zorunda kalmamak için yedek lastik de dahil olmak üzere en azından her ay lastik basıncını kontrol faktörüz ehemmiyetlidir. Ayrı olarak, uzun yolculuklardan önce yada aracınızla her zamankinden daha ağır bir yük taşıyorsanız basınç kontrol edilmelidir.
Basınç benzin istasyonlarında veya kendi basınç göstergeniz ile kontrol edilebilir ve doğru bir okuma ele geçirmek için lastikler soğuk olduğunda yapılmalıdır. Emin değilseniz, kullanım rehberi, aracınız için en uygun lastik basıncı için teklifler içermektedir. Ayrı olarak, lastiklerde belirtilen basıncın lastiğin alabildiği salt değerin maksimum olması ve günlük kullanım için bir gösterge olarak kullanılmaması gerektiğini akılda tutmak gerekir.
2. Hasar, olağandışı aşınma ve yıpranma olup olmadığını kontrol edin
Sürücülerin lastikleri fiziksel olarak kontrol etmeleri ve alışılmadık aşınma veya hasar belirtilerine dikkat etmeleri de ehemmiyetlidir. Bunlar, kesikler, çıkıntılar veya lastiği delmiş nesneleri de içerebilir. Bu meselelerden rastgele birini fark ederseniz, bunlar profesyonel bir tamirci tarafından kontrol edilmeli ve gerekirse onarılmalıdır. Bir takım vaziyetlerde, lastik tamamiyle yenisiyle değiştirilmelidir.
Sürüş esnasında bir delik varsa, kontrol ettirmeniz gereken en yakın tamirciye gelinceye kadar yedekle değiştirin. Yedek lastiklerin sadece geçici kullanım için tasarlandığını ve olası olan en kısa sürede normal lastik ile değiştirilmesi gerektiğini unutmayın.
3. Yeterli taban yüzünün olduğundan emin olun
Lastik sırtlarının yalnızca aracınızın performansı üzerinde değil, bilhassa de kötü hava şartlarında genel güvenlik üzerinde direk tesiri vardır. Legal asgari aşınma derinliği 1,6 mm’dir (motosikletlerde 1mm), bu yüzden bu hududun altına düşmediğinden emin olmak ehemmiyetlidir. Lastik derinliği minimum derinlikte veya altında ise, lastikleriniz hemen değiştirilmelidir.
Unutmayın, bu hududun altındaki lastikli bir otomobil kullanmak yalnızca illegal değildir, aynı zamanda son derece tehlikelidir ve aracınızın MOT testinde başarısız olmasına kapı aralar. Doğru derinliğe sahip olmak, iyi kontrolün sağlanması, aracınızın güvenliğinin en üst düzeye çıkarılması için gereklidir.
4. Aracınızı aşırı yüklemeyin
Aracınızın aşırı yüklenmesi, ilk düşündüğünüzden daha tehlikeli olabilir. Çok fazla ağırlık taşıyan bir araç, aşırı sıcaklığa bağlı olarak kullanımı tehlikeye atabilir ve lastiklerde aşınmaya kapı aralayabilir. Bu, lastik patlamasına ve trafik kazası yapma tehlikesine kapı aralayabilir.
Neyse ki çoğu lastikte lastik yükü endeksine sahip bir yafta bulunmaktadır. Önerilen miktarı aşmamaya özen gösterin. Otomobilinizin, kapı çerçevesindeki yaftada ne kadar ağırlıkla çalışabildiğini de öğrenebilirsiniz.
5. Rot Balans Ayarı Ehemmiyetlidir
Tekerleklerinizin hizası da lastikleriniz için mesele yaratabilir. Hatalı şekilde hizalanmışsa, lastikleri zayıflatacak ve hasara daha çok maruz kalabilecek aşınmalara kapı aralayabilir. Ayrı olarak sürücünün arabadaki kontrolünü de azaltabilir ve yakıt tüketimini artırabilir.
Aracınıza baktığınızda veya bir lastikçide yeni lastik taktırdığınızda, rot balans ayarlarının kontrol edilmesi ve gerekirse ayarlanması gerekir.
6. Kaldırım kenarlarına yanaşırken dikkatli olun
Yoğun bir caddede park yapmak zorundaysanız veya yolda bir mani varsa bazen kaldırıma çıkmak kaçınılmaz olabilir. Bununla beraber, arabanızı bu şekilde manevra yaparken dikkatli olmak ehemmiyetlidir.Lastiğin yanağının kaldırım ve tekerlek arasında sıkışması, zayıflamasına ve potansiyel olarak lastiğin patlamasına kapı aralayabilir.
Mümkünse kaldırıma tamamen çıkmaktan vazgeçin, ancak yapmanız gerekiyorsa, yaklaşımınızda dikkatli olun. Kaldırımı yavaşça dar bir açı ile tırmanın ve lastiklerinizin hasar görmesini önlemek için kaldırımın yanını sıyırmayın.
7. İyi sürüş alışkanlıklarını savunun
Temel bakımın yanısıra, lastiklerinizi en üst düzeyde tutulmasında iyi bir sürüş şekliniz de olmalıdır. Sürüş sırasında aşırı frenleme veya hızlanma veyahut daimi trafikte durma ve hareket etme, lastikleriniz üzerinde zarar veren bir tesire kapı aralar ve lastiklerin daha ivedi aşınmasına kapı aralayabilir.
Bunu göz önünde bulundurarak, olabildiğince meselesiz ve meblağlı araç kullanmaya çalışın ve aşırı hızlardan kaçının. Düz olmayan yol yüzeylerini ve çukurluklara girmemeye çalışın.