Vitamin Eksikliği Belirtileri

Vitamin Eksikliği Belirtileri,Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir,Vitamin Eksikliği Belirtileri nasıl anlaşılır ,Vitamin Eksikliği nedir, Vitamin Eksikliği anlama, Vitamin eksikliğini anlamanın yolları , Vitamin Eksikliğini anlamanın yolları nelerdir

Vitaminler, sağlıklı, normal hücre işlevi için gerekli olan küçük moleküllerdir. Vitamin eksikliğiniz varsa, ciddi tıbbi sorunlara neden olabilir. İyi haber şu ki, bir eksikliğiniz olup olmadığını anlamak genellikle çok zor değildir. Bazı yaygın belirti ve semptomlara dikkat edin ve varsa, doktorunuza görünün. Nedeni belirleyebilir ve tedavi seçenekleri önerebilirler.

Vitaminler, sağlıklı, normal hücre işlevi için gerekli olan küçük moleküllerdir. Vitamin eksikliğiniz varsa, ciddi tıbbi sorunlara neden olabilir. İyi haber şu ki, bir eksikliğiniz olup olmadığını anlamak genellikle çok zor değildir. Bazı yaygın belirti ve semptomlara dikkat edin ve varsa, doktorunuza görünün. Nedeni belirleyebilir ve tedavi seçenekleri önerebilirler.

Vitamin Eksikliği Belirtileri

Vitamin Eksikliği Belirtileri nelerdir konusunu 12 başlık altında izleyeceğiz . Bu 12 madde herhangi bir test yapmadan eksikliği bulabileceğiniz öneri niteliğindedir. O halde gelin Vitamin Eksikliği Belirtileri yazımıza başlayalım.

  1. Yorgunluk, kas güçsüzlüğü ve kemik ağrısı olup olmadığına bakın. D vitamini sağlıklı kaslar ve kemikler için hayati öneme sahiptir ve eksiklikleri olan çoğu insanın kısa vadede semptomları olmasa da, uzun vadede bunları fark edebilirsiniz. Bunlar arasında kas ağrıları, kramplar, halsizlik, yorgunluk hissi ve kemik kırılmalarına yol açabilecek kas seğirmesi olabilir. Bazen kemiklerinizde daha derin bir ağrı da hissedebilirsiniz. Bunlar genellikle yeterince D vitamini almadığınızın işaretleridir.[1]
    • D vitamini eksikliği olmasa bile, kas ağrısı, kemik ağrısı ve yorgunluk başka bir tıbbi sorunun belirtileri olabilir. Bu semptomları yaşıyorsanız, emin olmak için doktorunuzla konuşun.
    • Bağışıklık sisteminiz düşük D vitamini seviyelerinden de etkilenebilir, bu nedenle astım ve kronik bronşit gibi durumlar bir eksiklikle bağlantılı olabilir.
    • Düşük D vitamini seviyeleri ayrıca depresyon, mevsimsel duygusal bozukluk ve şizofreni ile ilişkilidir. 
  2. Hafıza kaybı, düşünme güçlüğü ve kişiliğinizdeki değişiklikleri izleyin. B12 vitamini gibi belirli vitamin eksiklikleri bilişinizi etkileyebilir. Düşünmekte ve muhakeme etmekte güçlük çekebilir ve kendinizi her zamankinden daha fazla unuturken bulabilirsiniz. Ayrıca ruh hali değişimleri veya depresyon gibi kişilikte değişiklikler yaşayabilirsiniz.
    • Bu semptomlardan bazılarını fark etmeyebilirsiniz, ancak sevdikleriniz bunları fark ederse, doktorunuzla incelemeye değer.
  3. Soluk cilt, baş dönmesi veya nefes darlığı olup olmadığını kontrol edin. Bunlar, demir veya B12 vitamini gibi bazı vitamin eksikliklerinin neden olabileceği anemi belirtileri olabilir. Bu, vücudunuzun vücudunuzun her yerine oksijen taşıyan yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresine sahip olmadığı anlamına gelir. Soluk veya sarı cilt gibi belirtiler yaşıyorsanız, baygınlık veya baş dönmesi hissediyorsanız veya nefes darlığı ve nefes almada güçlük çekiyorsanız, tedavi için doktorunuza görünün.
    • Kendinizi baygın hissederseniz veya bayılacakmışsınız gibi hissederseniz, en kısa sürede tıbbi yardım alın.
  4. El ve ayaklarınızdaki kilo kaybına ve uyuşmaya dikkat edin. B vitamini eksiklikleri de sinir sisteminizi etkileyebilir. Aniden kilo vermeye başlarsanız veya iştahınız yoksa, nörolojik fonksiyonunuzu etkileyen bir vitamin eksikliği olabilir. Elleriniz, ayak parmaklarınız, elleriniz ve ayaklarınız gibi uzuvlarınızda karıncalanma veya uyuşma fark ederseniz, bu bir vitamin eksikliğinin sinirlerinizi etkilediğinin bir işareti olabilir.
    • B vitamini grubu tiamin (B1), riboflavin (B2), niasin (B3), pantotenik asit (B5), piridoksin (B6), biotin (B7), folat (B9) ve kobalamin (B12) içerir.
    • Bunlar, yeterli folat, B12 veya C vitamini yoksa ortaya çıkabilecek vitamin eksikliği anemisinin belirtileri olabilir.
  5. Düzensiz bir kalp atışı olup olmadığını kontrol edin. Vitamin eksikliğiniz varsa, bazen kalbinizi etkileyebilir. Kalp atışınızı düzensiz hissettirebilir veya bir atışı atlıyormuş gibi yapabilir. Kalp atışınızın anormal veya düzensiz olduğunu hissediyorsanız, ciddi bir şey olmadığından emin olmak için hemen bir doktora gidin.
    • Magnezyum kalp sağlığınız için gerçekten önemlidir. Kalp aritmi veya düzensiz kalp atışı, magnezyum eksikliğinin bir belirtisidir ve felç veya kalp yetmezliği gibi daha ciddi komplikasyon riskinizi artırabilir.
    • Bir doktor, düzensiz kalp atışınızın nedenini bulmak için sizi değerlendirebilir ve test edebilir.
    • C vitamini, B12 veya folat eksiklikleri anemiye neden olabilir ve bu da düzensiz kalp atışına neden olabilir.
    • Demir eksiklikleri de kalp problemlerine yol açabilir.
  6. Yastığınızda veya duş giderinizde saç kümeleri olup olmadığına bakın. Özellikle yaşlandıkça burada ve orada biraz saç dökülmesi normaldir. Aslında, çoğu insan günde yaklaşık 100 saç teli kaybeder! Ancak, dökülen saç yığınları gibi ciddi saç dökülmesi fark ederseniz, bu bir vitamin veya mineral eksikliğinin bir işareti olabilir. Ani, şiddetli saç dökülmesi yaşıyorsanız doktorunuza görünün. 
    • Saç dökülmesi, düşük demir seviyelerinin veya besin eksikliğinin bir işareti olabilir.
  7. Yavaş iyileşen yaralarınız veya kanayan diş etleriniz varsa not alın. C vitamini, vücut hücrelerinin sağlıklı kalmasına ve yaraların iyileşmesine yardımcı olan önemli bir vitamindir. İyileşmesi çok uzun süren bir kesik veya sıyrığınız varsa veya diş etlerinizde bir miktar kanama fark ederseniz, bu C vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir. 
    • Diş etlerinizin normalden daha fazla kanadığını veya diş ipi kullanırken kanamaya devam ettiğini fark edebilirsiniz.
    • C vitamini genellikle düzeltilmesi oldukça kolay bir eksikliktir. Kivi, dolmalık biber, portakal ve brokoli gibi C vitamini açısından zengin meyve ve sebzeler yemeyi deneyin.
  8. Kolay morarma ve aşırı kanamaya dikkat edin. Kendinizi sadece küçük darbelerden bile bir ton morluk alırsanız, bu bir K vitamini eksikliğinin bir işareti olabilir. Ek olarak, çok az K vitamini almak, küçük kesiklerden bile aşırı derecede kanamanıza neden olabilir. 
    • K vitamini eksikliğiniz varsa, alışılmadık derecede ağır adet kanaması yaşayabilirsiniz.
    • Yapraklı yeşil sebzeler, zeytinyağı ve çavdar, kılçıksız buğday ve karabuğday gibi tahıllar gibi K vitamini açısından zengin yiyecekler yemeye odaklanın.
  9. Ayaklarınızda veya dilinizde yanma hissi hissedin. Bunlar, B12 vitamini eksikliğinin klasik belirtileridir. Bu semptomları yaşıyorsanız, sinir sisteminizin gerekli vitamin eksikliğinden etkilendiği anlamına gelebilir. Eksikliği gidermek ve olası uzun vadeli hasarı önlemek için hemen doktorunuza görünün. 
    • B12 eksiklikleri de zihninizi etkileyebilir ve hafıza sorunlarına veya davranış değişikliklerine neden olabilir. Kalıcı hasarı önlemeye yardımcı olması için doktorunuza görünün.
    • Bitki bazlı bir diyet uygularsanız, B12 eksikliği riski daha yüksek olabilir.
  10. Olağandışı istek, aşırı yorgunluk ve soğuk ekstremitelere dikkat edin. Bunların hepsi, diyetinizde yeterince iyot almadığınızın işaretleri olabilir. İyot, tiroidinizin çalışmasına yardımcı olmak için önemlidir ve yetersiz kalması hipotiroidizme yol açmaz, bu da kendinizi yorgun hissetmenize ve soğuğa karşı hassasiyetinizin artmasına neden olur. Ayrıca kas ağrıları, göğüs ağrısı, soluk cilt, eklemlerinizde ağrı veya şişlik, kırılgan tırnaklar, nefes darlığı ve dilinizde iltihaplanma olabilir.
    • Diğer semptomlar, özellikle bebeklerde ve çocuklarda iştahsızlıktır.
  11. Uyuşukluk, kasılmalar ve anormal kalp ritimlerine dikkat edin. Bunların hepsi vücudunuzda yeterli kalsiyum bulunmadığının işaretleri olabilir. Uzun süreli kalsiyum eksiklikleri ayrıca daha düşük kemik kütlesine neden olabilir ve osteoporoz ve kemik kırılma riskinizi artırabilir. Başka ciddi sağlık sorunlarınız varsa veya devam eden tıbbi tedavileriniz varsa, bu semptomlara sahip olma olasılığınız daha yüksektir. 
  12. Geceleri görmekte sorun yaşıyorsanız dikkat edin. A vitamini eksikliği potansiyel olarak görme kaybına neden olabilir ve retinanıza zarar verebilir. Görüşünüzün çok keskin olmadığını fark ederseniz, geceleri görmekte güçlük çekiyorsanız veya görüşünüzde ani değişiklikler fark ederseniz, olası uzun vadeli hasarı önlemek için hemen doktorunuza görünün. 

Vitamin Eksikliği Belirtileri yazımızdaki belirtiler sahipse doktorunuza görünmenizi tavsiye ederiz.

Vitamin Eksikliği Belirtileri,Vitamin Eksikliği Belirtileri Nelerdir,Vitamin Eksikliği Belirtileri nasıl anlaşılır ,Vitamin Eksikliği nedir, Vitamin Eksikliği anlama, Vitamin eksikliğini anlamanın yolları , Vitamin Eksikliğini anlamanın yolları nelerdir konularına açıklık getirdiğimizi düşünüyoruz.

Vitamin Eksikliği Belirtileri nelerdir yazımızı beğendiyseniz, Kalp krizi geçirildiğinde ne yapılmalı konusuna göz atabilirsiniz.

Son Yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sosyal Medya

212BeğenenlerBeğen
1,762TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Tabii ki! İşte "Kariyer ve Kişisel Gelişim" konusunda 1000 kelimelik bir makale: Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Host Dosyası Nedir? Host Dosyası Nasıl Kullanılır?

Hosts dosyası nedir ?, bir bilgisayarın işletim sistemine ait bir dosyadır ve alan adlarını IP adresleriyle eşleştirmek için kullanılır. İnternet üzerindeki bir...