WordPress.com ile WordPress.org Karşılaştırılması

WordPress.com ile WordPress.org Karşılaştırılması hakknda yazımıza hoş geldiniz. Bu yazımızda wordpress sitemiz için hangisinin uygun olması ile karar vermenizi sağlayacak.

WordPress.com ile WordPress.org Karşılaştırılması

Yeni bir web sitesi başlatmaya hazırsanız, onu hangi yazılımın üzerine kuracağınızı seçmeniz gerekir. WordPress güvenli bir bahis, ancak WordPress.com ile WordPress.org arasında sizin için daha iyi seçenek hangisi? Bu iki seçeneğin nasıl karşılaştırıldığından emin olmayabilirsiniz.                   

Neyse ki, WordPress.com ile WordPress.org’u ayırt etmek nispeten kolaydır. Potansiyel para kazanma , özelleştirme seçenekleri ve fiyat gibi faktörleri değerlendirerek web siteniz için hangi platformun daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Bu makale, WordPress.com ve WordPress.org arasındaki kritik farkları açıklayacaktır. Ardından, web sitenizin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığına karar vermenize yardımcı olmak için her bir CMS’yi dokuz önemli kritere göre değerlendireceğiz.

Başlayalım!

WordPress.com Nedir?

WordPress.com  , WordPress.org’daki yazılımın üzerinde çalışan yönetilen bir barındırma platformudur.

wordpress.com ana sayfası
WordPress.com.

 WooCommerce ve Jetpack eklentisi gibi diğer tanınmış platformların arkasındaki güç merkezi olan Automattic’e aittir . Ek olarak, web sitenizin çeşitli yönlerini barındırabilen ve yönetebilen kar amacı gütmeyen bir işletme olarak çalışır.

Bir WordPress.com hesabıyla, bir web sitesi oluşturucuya, barındırma hesabına ve alan adına bir arada erişim elde edersiniz. Her şeyi yazılımın panosundan yöneteceksiniz ve (satın aldığınız plana bağlı olarak) çeşitli temalar ve eklentiler kullanarak sitenizi genişletebilirsiniz.

Artıları:

  • Kullanıcı dostudur ve daha kolay bir öğrenme eğrisine sahiptir
  • Otomatik site bakımını içerir
  • Yerleşik barındırma ile birlikte gelir

Eksileri:

  • Sınırlı para kazanma seçeneklerine sahiptir
  • Özelleştirme ve ölçeklenebilirlik için daha az seçenek sunar
  •  Özellikle ücretsiz planda sınırlı Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ve analiz araçlarına sahiptir

Bu, WordPress.com’un avantaj ve dezavantajlarına kısa bir genel bakıştır. Ancak, bu makalenin ilerleyen bölümlerinde farklı özelliklerinin artılarını ve eksilerini derinlemesine inceleyeceğiz

WordPress.org Nedir?

WordPress.org  , açık kaynaklı bir İçerik Yönetim Sistemidir (CMS) . WordPress.com’un üzerine kurulduğu yazılımın kaynağıdır.

WordPress.org ana sayfası
WordPress.org.

Bu ücretsiz açık kaynak platformu, temel yazılımı kullanmanıza, değiştirmenize ve katkıda bulunmanıza olanak tanır. Panosu WordPress.com’a benzer bir görünüme sahiptir ve sitenizin görünümünü ve işlevselliğini özelleştirmek için çok sayıda eklenti ve temaya erişebilirsiniz.

WordPress.org’u kullanmak ücretsiz olsa da, web sitenizi canlı hale getirmek için barındırma  ve bir alan adı için ödeme yapmanız gerekir. Ayrıca, isterseniz her yönünü değiştirme seçeneğiyle siteniz üzerinde daha fazla kontrole sahip olacaksınız.

Artıları:

  • Birden fazla para kazanma fırsatı sunar
  • Esnektir ve birçok özelleştirme seçeneğine sahiptir
  • Üyelik ve e-ticaret mağazaları oluşturmanıza olanak sağlar

Eksileri:

  • Daha dik bir öğrenme eğrisine sahiptir
  • Çoğu durumda daha fazla manuel bakım gerektirir
  • Bir alan adı veya barındırma içermez

Bir sonraki bölümde WordPress.org ve WordPress.com’un özelliklerine, artılarına ve eksilerine daha yakından bakacağız.

WordPress.com ve WordPress.org: Hangisi Siteniz İçin Daha İyi?

Artık her bir platforma genel bir bakış sunduğumuza göre, WordPress.com ve WordPress.org karşılaştırmasını daha derinlemesine inceleyelim. Yeni siteniz için bu platformlardan birini seçerken birkaç önemli husus vardır.

1. Kullanım Kolaylığı

Yeni bir web sitesi oluşturuyorsanız, kullanıcı dostu olma muhtemelen en yüksek önceliklerinizden biridir. Mümkün olan en basit platformu arıyorsanız, WordPress.com’u tercih edebilirsiniz.

Bir WordPress.com sitesi oluştururken, bir hesap açmanız ve birkaç adımdan geçmeniz gerekir. Ardından web sitenizin türünü seçmeniz, bir tema seçmeniz ve işlem sırasında diğer birkaç ayrıntıyı özelleştirmeniz gerekir.

WordPress.com'da bir tasarım seçin
WordPress.com’da bir tasarım seçin.

WordPress.org kullanıyorsanız, barındırma ve bir alan adı satın almanız ve ardından barındırma sağlayıcınızın panosuna WordPress yazılımını yüklemeniz gerekir. Bazı ana bilgisayarlar sizin için yükleme işlemiyle ilgilenebilir. Yine de, WordPress.org daha dik bir öğrenme eğrisine sahiptir.

Onlarla çalışmaya başladığınızda, iki platform çok benzer görünen panolara sahiptir. Ancak, WordPress.com’da sunulan daha az özellik vardır, bu nedenle bunalmış hissetme olasılığınız daha düşüktür. Aynı zamanda, WordPres.org’un hala kullanılabilirlik göz önünde bulundurularak oluşturulduğunu ve makul bir şekilde yeni başlayanlar için uygun olduğunu belirtmekte fayda var.

2. E-Ticaret Web Siteleri

WordPress.com ile çevrimiçi bir mağaza oluşturmak istiyorsanız, özel bir e-ticaret paketi satın almanız gerekir. Bu fiyatlandırma planı, uluslararası ödemeleri kabul etmenize, nakliye şirketleriyle bağlantı kurmanıza ve çevrimiçi mağazanızın tasarım öğelerini özelleştirmenize olanak tanır.

Bu özelliklerin hiçbiri daha ucuz WordPress.com paketlerinde mevcut değildir. Bu nedenle, mağazanızı yerden kaldırmak için daha büyük bir parasal yatırım yapmanız gerekecek. Ancak yine de WooCommerce gibi ücretsiz e-ticaret eklentilerine erişiminiz olacak .

WooCommerce eklentisi
WooCommerce eklentisi.

Bir WordPress.org hesabı için ödeme yapmanız gerekmediğinden, bir e-ticaret mağazası işletmek için daha uygun fiyatlı bir seçenek olabilir. CMS , hem ücretli hem de ücretsiz olmak üzere birden çok e-ticaret eklentisine erişim içerir.  Ek olarak, PayPal veya Stripe platformu gibi üçüncü taraf ödeme sağlayıcılarını entegre edebilirsiniz .

3. Para Kazanma Fırsatları

Web sitenizden para kazanmak istiyorsanız, WordPress.org muhtemelen daha iyi bir seçenektir. İçeriğinize bağlı kuruluş bağlantıları eklemek veya bir üyelik web sitesi oluşturmak gibi kullanabileceğiniz para kazanma stratejilerinde herhangi bir kısıtlamanız olmayacak .

 Ayrıca, WordPress kontrol panelinizden tüm kampanyalarınızı yönetmek için Gelişmiş Reklamlar  gibi reklam eklentilerini kullanabilirsiniz .

Gelişmiş Reklamlar eklentisi
Gelişmiş Reklamlar.

Buna karşılık, WordPress.com sitenizden para kazanmayı daha zor hale getirir. Yeni başlayanlar için, e-ticaret özellikleri ve Google Adsense gibi özelliklere erişmek için İşletme planına veya daha yüksek bir plana sahip olmanız gerekir .

Trafiğimizi nasıl %1000’in üzerine çıkardığımızı bilmek ister misiniz?

İçeriden WordPress ipuçlarıyla haftalık bültenimizi alan 20.000’den fazla kişiye katılın!

Ayrıca, WordPress.com bağlı kuruluş pazarlamasına bazı kısıtlamalar getirir . Kullanıcı yönergeleri , platformu öncelikle bağlı kuruluş ürünlerini tanıtmak için kullanamayacağınızı şart koşar. Politikanın ifadesi belirsiz olsa da, WordPress.com ayrıca herhangi bir kuralın yoruma tabi olduğunu belirtir.

Son olarak, WordPress.com sponsorlu içeriğin “büyük çoğunluğu” olan web sitelerine izin vermez . Yine, bu yönergeler yoruma tabidir, bu nedenle sitenizden para kazanırken dikkatli olmanız gerekir.

4. Teknik Destek

Bir WordPress uzmanı olsanız bile, zaman zaman teknik sorunlarla karşılaşmanız muhtemeldir. Bu nedenle, yardımcı ve mevcut teknik destek , web sitenizi çalıştırmak için çok önemlidir.

WordPress.com ile planınıza bağlı olarak çeşitli düzeylerde teknik desteğe erişebilirsiniz. Tüm paketler e-posta yardımı ile birlikte gelir, ancak canlı sohbet yardımı için bir Premium plana veya daha yüksek bir plana ihtiyacınız olacaktır. İş ve e-ticaret hesapları da öncelikli sohbet erişimine sahiptir.

WordPress.com'da teknik destek
WordPress.com’da teknik destek.

Ücretsiz bir WordPress.com hesabınız varsa, teknik desteğe sınırlı erişiminiz vardır. Ancak, yararlı makaleler içeren bir bilgi merkezi var.

WordPress.com bilgi merkezi makaleleri
WordPress.com bilgi merkezi makaleleri.

WordPress.org, özel teknik destek içermez. Bunun yerine, sağlanan belgeleri okuyabilir veya destek forumlarına gidebilirsiniz . Bu tartışmalar gönüllüler tarafından yürütülür ve yararlı bilgi kaynakları olabilir.

WordPress.org'daki destek forumları
WordPress.org’daki destek forumları.

Daha kişiselleştirilmiş yardım arıyorsanız, premium yardım için üçüncü taraf bir şirket kullanmanız gerekir.  Bizlere yorumlardan herhangi bir sorun veya sorunuz için 7/24 desteğe erişebileceğinizi unutmayın !

5. Öğrenme Web Geliştirme

Bir geliştirici olmayı planlıyorsanız , WordPress.org muhtemelen sizin için daha uygundur. Açık kaynaklı yazılımı, yeni eklentiler ve temalar oluşturmanıza ve REST API’sini kullanarak uygulamalar geliştirmenize olanak tanır .

Ayrıca, WordPress.org, hem yeni hem de deneyimli geliştiricilere yardımcı olacak çeşitli kaynaklara sahiptir. Örneğin, kodlama standartlarını okuyabilir, kod referanslarına erişebilir ve ayrıntılı belgelerden komutları çalıştırmayı öğrenebilirsiniz.

WordPress.org geliştirici kaynakları
WordPress.org geliştirici kaynakları.

Buna karşılık, WordPress.com geliştiriciler için sınırlı fırsatlar sunar. Bir REST API, geliştirici konsolu ve geliştirme için bazı kaynaklara sahiptir . Ancak, WordPress.org ile karşılaştırıldığında, kullanılabilecek çok az kaynak vardır. Ek olarak, bazı özellikler (tasarım kaynakları gibi) halen çalışma halindedir.

6. Özelleştirme Olanakları

WordPress.org binlerce eklenti  ve tema seçeneğine sahiptir . Sitenizi bütçenize göre özelleştirmenizi sağlayan ücretsiz ve ücretli bir yazılım karışımı mevcuttur.

WordPress.org eklentileri
WordPress.org eklentileri.

Ek olarak, WordPress.org sitenizin HTML’sini doğrudan düzenleyebilir veya görünümünü ve işlevselliğini daha da ayarlamak için CSS sınıfları ekleyebilirsiniz . Bu sayede küçük detayları kolayca değiştirebilir ve web sitenizi ihtiyaçlarınıza uygun hale getirebilirsiniz.

Buna karşılık, bir İş planınız veya daha yüksek bir planınız olmadığı sürece eklentileri WordPress.com ile kullanamazsınız. Premium paket veya üstü olmadan gelişmiş tasarım özelleştirme özelliklerini kullanamazsınız. Bu nedenle, daha ucuz sitelerin özelleştirme ve ölçeklenebilirlik potansiyelleri çok sınırlıdır.

7. Fiyatlandırma

Maliyet önemli bir faktörse, WordPress.com ile WordPress.org arasında seçim yapmak çok önemlidir.

WordPress.com’un birden fazla fiyatlandırma seçeneği vardır. WordPress markasını eklediğinden bunu iş siteleri için önermesek de, tamamen ücretsiz bir planla başlayabilirsiniz.

Alternatif olarak, ücretli planlardan birini seçebilirsiniz :

  • Kişisel: Bu plan hobi web siteleri için tasarlanmıştır ve barındırma, e-posta desteği ve ödeme alma seçeneğini içerir.
  • Premium: Bu, canlı sohbet desteği, video özellikleri, reklamları kullanma yeteneği ve Google Analytics ile entegrasyon sunarak Kişisel planı temel alır.
  • İş: Bu paket, eklentilerin tam kitaplığını, SEO araçlarını, otomatik site yedeklemelerini ve Güvenli Dosya Aktarım Protokolü’nü (SFTP) içerir .
  • E-ticaret: Bu plan çevrimiçi mağazalara yöneliktir ve uluslararası ödeme ağ geçitlerini, mağaza tasarım özelliklerini ve nakliye entegrasyonlarını içerir.

Buna karşılık, WordPress.org’un kullanımı ücretsizdir. Ancak, barındırma ve alan adınız için bağımsız olarak ödeme yapmanız gerekir. Bu nedenle, devam eden maliyetleriniz, seçtiğiniz sağlayıcıya bağlı olarak önemli ölçüde değişebilir .

8. Güvenlik

Hem WordPress.com hem de WordPress.org güvenlik tehditlerine karşı savunmasız olabilir . 2018’den 2019’a kadar siber saldırıların sayısı yüzde 11 arttı . Kanıtlar ayrıca bu istatistiğin artmaya devam ettiğini gösteriyor.

Ayrıca, suçlu genellikle eski WordPress yazılımıdır. Saldırıların kabaca yüzde 40’ı  , en son yazılım sürümünü kullanmayan web sitelerinde gerçekleşir. Üçüncü taraf eklentiler ve temalar da sitenizi saldırılara karşı savunmasız bırakabilir.

WordPress.com kullanıyorsanız, siteniz temaları ve eklentileri otomatik olarak güncelleyecektir. Ayrıca, temel yazılım güncellemeleri de perde arkasında gerçekleşecek.

Ancak, WordPress.org yazılımını otomatik olarak güncellemez. Bu yükseltmeleri etkinleştirmeniz ve herhangi bir değişiklik olup olmadığına dikkat etmeniz gerekir . Bu nedenle, sitenizi sürekli olarak izlemek istemiyorsanız WordPress.org en iyi seçenek olmayabilir.

9. SEO

SEO, WordPress.com ile WordPress.org arasında seçim yapmanın büyük bir fark yaratabileceği bir alandır. Sonuçta, sitenizi arama motoru sonuçlarında daha görünür kılmak için etkili bir SEO stratejisi kullanmak çok önemlidir. İyi SEO sıralaması olmadan, yeni okuyucular çekmek ve web sitenizi büyütmek için mücadele edebilirsiniz.

WordPress.org’u kullanarak SEO stratejileriniz üzerinde neredeyse tam kontrole sahipsiniz. Seçtiğiniz anahtar kelimeler  için yazılarınızı ve sayfalarınızı optimize etmek için Yoast SEO gibi eklentileri kullanabilirsiniz .

Yoast SEO eklentisi
Yoast SEO.

Ayrıca,  trafik kaynakları, dönüşümler ve en iyi performans gösteren içeriğiniz gibi web sitenizle ilgili çeşitli verileri görüntülemek için Google Analytics’i kullanabilirsiniz. Ardından, stratejilerinizi ayarlamak ve daha fazla okuyucu çekmek için bu bilgileri kullanabilirsiniz.

Buna karşılık, WordPress.com sınırlı SEO seçeneklerine sahiptir. Google Analytics entegrasyonu için en azından bir Premium plana ihtiyacınız olacak. Ayrıca, bir İş planınız veya daha yüksek bir planınız olmadığı sürece gelişmiş SEO araçları kullanılamaz. Bu nedenle, daha ucuz paketlerle web sitelerini optimize etmeyeceksiniz.

Son Yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sosyal Medya

212BeğenenlerBeğen
1,762TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Tabii ki! İşte "Kariyer ve Kişisel Gelişim" konusunda 1000 kelimelik bir makale: Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Host Dosyası Nedir? Host Dosyası Nasıl Kullanılır?

Hosts dosyası nedir ?, bir bilgisayarın işletim sistemine ait bir dosyadır ve alan adlarını IP adresleriyle eşleştirmek için kullanılır. İnternet üzerindeki bir...