Marmara Adası Hakkında Bilgi ? Marmara Adasında Ucuza Yaz Tatili !

Yaz tatilinizi ucuza ve bir o kadar da eğlenceli geçirmek istiyorsanız bu yazı tam size göre.Marmara Adası Hakkında Bilgi ? Marmara Adasında Ucuza Yaz Tatili nasıl yapılır ? Marmara adasına ulaşım nasıl ? Marmara Adasına nasıl gidilir ? Marmara Adası gezilecek yerler.

Marmara Adası 10 adanım birleşiminden oluşur. En büyük adadan ismini almıştır. Marmara Adasıdır. Bir diğeri Avşa Adası Marmara’ya bağlıdır.
Küçük ve çok az yaşam olan Ekinlik Adası 3. adadır. Bilinen bir diğer adası da Paşalimanı adasıdır.  Türkiye’nin en büyük 2. adasıdır.

 İstanbul’a deniz otobüsüyle 2,5 saat, gemiyle 5 saat; Erdek’e ise gemiyle 1 saat 45 dakika uzaklıktadır. Nüfus yazın artar ve bir hayli otel, hotel, pansiyona hane sahipliği yapmaktadır.

Marmara Adası Tarihi (Marmara Adası Hakkında Bilgi)

Adadaki ilk yerleşme Antik Çağda Miletoslularca kuruldu. Bir deniz ticaret kolonisi olarak kurulan Prokonnesos (Προκόννησος) kenti, adaya da adını verdi. Birçok kez yağmalanan Prokonnesos, Roma Döneminde Hıristiyanların sürgün yeriydi. Bizans Döneminde keşişlerin yerleştiği adaya, Osmanlı topraklarına katıldıktan sonra 15. yüzyıldan başlayarak Türkler de yerleştirildi. Ada halkının çoğunluğunu oluşturan Rumlar yüzyıllarca Türklerle yan yana yaşadı. Günümüzde Roma, Bizans ve Osmanlı Dönemi tarihi eserleri adada kısmen mevcuttur. İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen birçok mermer eser Roma ve Bizans Dönemlerinde adanın mermerleri ile yapılmıştır.

Lozan Antlaşması’nın mübadele maddesi hükümleri uyarınca Rumlar Yunanistan’a gitmek zorunda kalınca, adaya özellikle Karadeniz Bölgesi’nden gelenler yerleştirildi. Rum nüfus Yunanistan’a göçerek Halkidiki yarımadasında Neos Marmaras (Νέος Μαρμαράς, Yeni Marmara) yerleşimini kurdu.

Kaynak: ‘Vikipedi

Sakinliği, sessizliği ve yeşilliği ön plandadır. Aynı zamanda bir o kadar temiz ve kalabalık olmayan henüz tam anlamıyla keşfedilememiş olan bir cennettir. Adını Saraylar beldesindeki mermer i ile duyurduğundan mermer ve Marmor’dan kelimelerinden almıştır. Geçim kaynağı Saraylar Köy(beldesinde) mermerden merkez de ve diğer adalarda zeytin ve balıkçılıktan sağlamaktadır.

Adada turistik açıdan motel, pansiyon ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarına cevaplayabilecek restoranlar bulunuyor. Yakin geçmişte Rumların yaşadığı adada 36 kilise ve manastır mevcut. Bunlardan bazıları perişan vaziyette ve yalnızca kalıntıları görülebiliyor. Adanın natürel yapısını oluşturan mermer ise ilk çağdan günümüze kadar ehemmiyetli bir ihraç ürünü olmuş.

Marmara Adasına Nasıl Gidilir

Marmara adası hakkında bilgi edinmeye başladığınızı düşünüyoruz. Marmara’ya, ada olması nedeniyle yalnızca deniz erişimi mevcut. Marmara Adası’ndan Tekirdağ, İstanbul ve Erdek’e gemi ve feribotlarla erişim sağlanıyor. Her gün Marmara’dan Erdek’e gemi seferleri tertip ediyor. Erdek’ten 22, İstanbul’dan 93 mil uzaklıktaki adaya İstanbul’dan deniz otobüsü, Erdek ve Tekirdağ’dan ise gemilerle erişim gerçekleştiriliyor. 

Marmara Adası Beldeleri (Marmara Adası Köyleri)

Gündoğdu Köyü

Marmara Adası’nın en güneyindeki yerleşim yeri olan Gündoğdu Köyü, zeytin ağaçlarıyla çevrili ve temel geçim kaynağı zeytincilik olan bir köy ancak beldede değeri gittikçe artan yaz turizminden dolayı konaklama tesisi, otel apart ve mekan sayısı her geçen gün çoğalıyor. 

Ada genelinde olduğu gibi Gündoğdu Köyü’nde de yazları plajından dolayı nüfus katlanarak artıyor lakin sene diğer dönemlerinde beldede sadece az sayıdaki yerleşik halk kalıyor. Geneli küçük otel, pansiyon ve apartlardan oluşan Gündoğdu konaklama seçenekleri arasında standart odalı, daireli, havuzlu seçenekler mevcut ve çoğu uygun ücretli. 

marmara adası gündoğdu köyü
marmara adası gündoğdu köyü

Çınarlı Köyü

 Köy, isminden de anlaşılacağı gibi tarihi yapıt niteliği taşıyan çınarlarıyla tanınmış kişi. Köyde balıkçılık oldukça ilerlemiş vaziyette. Çınarlı, Marmara Adası’na bağlı dört köy içinde turizm sezonunu en canlı geçiren köylerden biri. Bir zamanlar pekmezi ve şarabıyla ünlü Çınarlı’da artık bu iki ürün üretilmiyor. Köyün günümüzdeki geçim kaynağı balıkçılık ve turizm. Köyde otel ve motellerle beraber çok sayıda pansiyon bulunuyor.

marmara adası çınarlı köyü
marmara adası çınarlı köyü

Topağaç Köyü: 

Adanın tarım için en uygun köyü olan Topağaç, kaza merkezinin sebze ihtiyacını ehemmiyetli ölçüde karşılıyor. Adanın güneydoğu sahilindeki iki köyden biri olan Topağaç’ın bugünkü halkı Bulgaristan, Selanik ve Arnavutluk muhacirleri. Köy geniş bir ovaya heyetmiş ve randımanlı toprakları bulunuyor. Topağaç, adanın sebze ambarı olarak hatıralıyor. Taze balık ve hane yemeği yemek veyahut mangal yapmak ve kendi yemeğini pişirmek isteyenler için de imkanlar mevcut ancak ateş yakmak ile ilgili kontrollü davranmak ön şart, sebebiyse her yerin ağaçlarla kaplı olması. 

marmara adası topağaç köyü
marmara adası topağaç köyü

Asmalı Köyü

Marmara Adası’nın en doğusundaki yerleşim yeri olan Asmalı (Rumlar’ın yaşadığı dönemdeki ismiyle Aftoni), balıkçılık ve zeytincilikle geçinen oldukça küçük ve şirin bir belde. Asmalı’da turizm adanın diğer yerleri kadar gelişmiş olmasa da uygun ücretlerle ev pansiyonculuğu yapılıyor. Tabiat ve denizle iç içe, ananesel bir atmosfer içinde ekonomik fiyatlarla tatil yapmak isteyenler için Asmalı en ideal seçeneklerden biri. 

marmara adası asmalı köyü
marmara adası asmalı köyü


Saraylar Köyü

Saraylar, adanın mermer şehiri. M.S. 2 – 3. asırlara inen en erken buluntular, mermer ocaklarının tarihini Roma devrine kadar götürüyor ve Marmara Adası’nda takriben 1800 senedir mermer çıkarılıyor. Buradan çıkartılan mermerler dünya çapında bir üne sahip. Saraylar’da bir de açık hava müzesi mevcut. Köyün zengin mermer yataklarından çıkarılıp, işlenen mermerlerin değişik noktalara aktarılması için büyük bir limanı bulunuyor ve mermerlerin büyük bölümü ülke dışına ihraç ediliyor. Ayrı olarak doğduğum yer olup benim ikinci memleketimdir. Plajlarının temizliği ve  kalabalık olmayan plajlarıyla gönül rahatlığıyla gelmeyi düşünebilirsiniz. 

marmara adası saraylar köyü
marmara adası saraylar köyü

Marmara’nın Diğer Adaları

Marmara Adaları arasında Marmara ve Avşa haricinde yerleşim olmayan, yalnızca fırtınaya yakalanan balıkçıların sığındığı küçük adacıklar da bulunuyor. Ekinlik, ismi gibi ekilmeye, tarıma müsait bir ada. Kapıdağ Yarımadası ile Avşa Adası  arasında ise Paşa Limanı Adası bulunuyor, Erdek’in 250 metre açıklarında da Zeytinli Adaları; Marmara Denizi’nin diğer küçük adaları.

Erdek’in bulunduğu Kapıdağ Yarımadası’nın karşısında irili ufaklı adalar sıralanıyor. Araba vapuru, deniz otobüsü, vapur ve teknelerle erişilebilen bu adaların en büyüğü Marmara Adası. Diğerleri ise Avşa, Paşalimanı, Ekinlik, Zeytinli ve Koyunada. Anakaraya ve birbirlerine çok yakın olan bu adaların bazıları arasında bilhassa sakin havalarda yüzerek dolaşmak olası. 

Marmara Adası Hakkında Bilgi adlı yazımızı beğendiyseniz , Ucuza Tatil Nasıl Yapılır başlıklı yazımızıda bakabilirsiniz .

Son Yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sosyal Medya

212BeğenenlerBeğen
1,762TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Tabii ki! İşte "Kariyer ve Kişisel Gelişim" konusunda 1000 kelimelik bir makale: Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Host Dosyası Nedir? Host Dosyası Nasıl Kullanılır?

Hosts dosyası nedir ?, bir bilgisayarın işletim sistemine ait bir dosyadır ve alan adlarını IP adresleriyle eşleştirmek için kullanılır. İnternet üzerindeki bir...