Bridge Oracle nedir?

lockchain ağları tarafından kullanılan fikir birliği mekanizmaları nedeniyle, harici verileri doğrudan getiremezler. Oracle sistemi, blockchain teknolojisinin yanı sıra, blockchain platformlarının harici verilere erişerek her türlü uygulamayı ve dijital otonom organizasyonları yönetme esnekliğini elde ettiği hayati bir gerekliliktir. Bir blockchain ağında bir oracle sisteminin mevcudiyeti, onu dışarıdan haberdar olmasını sağlar. Aslında oracle’lar, kullanıcıların gerçek dünya verilerini akıllı sözleşmelerine ekleyebilecekleri bir tür teknolojidir.

Bridge oracle sistemi, TRON ağındaki ilk özel halka açık oracle teknolojisidir . Bridge oracle sisteminin çeşitli hizmetleri, kullanıcıların sorgularının gönderilebileceği 3 duruma ayrılmıştır:

  • Genel Oracle Sistemi
  • Kurumsal Oracle Sistemi
  • Merkezi Olmayan Oracle Sistemi

Yukarıdaki oracle sistemlerinin her birinin, aşağıdaki bölümlerde tartışılacak olan kendi kullanım durumu vardır.

Genel Oracle Sistemi

Public oracle sistemi, verilerin geçerliliğinin veya verilerin geçerliliğinin kanıtlanmasının kullanıcı için o kadar önemli olmadığı dış verilerden gelen gereksinimleri basitçe ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Elbette bu yöntemde, verilerin geçerliliğinin kanıtını yakın bir gelecekte çözmek için çeşitli türden kanıtlar sağlanacaktır.

Herkese Açık Oracle Veri Kaynakları

Veri kaynakları, kullanıcıların ihtiyaçlarına göre oracle veri taşıyıcıları tarafından gerekli verilerin talep edildiği bir web sitesi veya web API gibi çeşitli referans türleridir. Her veri kaynağının özel bir kullanım durumu ve işlevselliği olduğu ve uygun bir veri kaynağının seçilmesinin büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır. Bridge oracle sisteminde bulunması beklenen birkaç kritik veri kaynağı vardır. Genel oracle sistemi tarafından desteklenen çeşitli veri kaynakları şunları içerir:

URL: URL veri kaynağı, kullanıcıların http / https istek API’larını kullanarak her türlü veriyi akıllı sözleşmelerine getirmelerini sağlar. Bu veri kaynağı hem http / https GET hem de POST isteklerini destekler. Sorguda yalnızca bir parametre gönderilirse, istek otomatik olarak bir http / https GET isteği olarak kabul edilecektir. Aksi takdirde, sorgu yoluyla ikinci bir parametre gönderilirse, oracle bunu bir POST isteği olarak değerlendirecektir.

Karmaşık URL: Bu veri kaynağı URL’ye benzer, ancak verileri almak için biraz daha esnek.

WolframAlpha: Bu veri kaynağı, kullanıcıların isteklerini ve sorularını, hesaplamak veya bilmek istediklerini cevaplayabilen WolframAlpha Company’nin hesaplamalı bilgi motoruna yönlendirir . WolframAlpha hesaplamalı zeka, soruları yanıtlar ve ilgili yanıtlar kullanıcıların akıllı sözleşmelerine geri gönderilir.

Rastgele: Bu veri kaynağı rastgele sayılar üretir. Rastgele sayı, istatistiksel örnekleme, bilgisayar simülasyonu, kriptografi, tamamen rastgele tasarım, bilimsel hesaplamalar vb. Dahil olmak üzere birçok kritik kullanım durumuna sahiptir.

BTFS: BTFS (BitTorrent Dosya Paylaşımı), TRON ağının merkezi olmayan depolama sistemidir. Bu veri kaynağının kullanılması, kullanıcıların sözleşmelerinin dosya depolama sistemi ile etkileşime girmesini sağlar.

İç içe: Bu durum, kullanıcıların farklı veri kaynağı türlerinin kombinasyonunu veya aynı veri kaynağından benzersiz bir sonuç döndüren birden çok isteğini kullanmasına olanak tanır.

Fiyatlandırma Sistemi

Ödeme metodları

Bridge oracle sistemine veri enjekte etme talebinde bulunmak için, kullanıcılar bunun bedelini ödemelidir. Bridge oracle, kullanıcıların isteklerinin bedelini ödemeleri için iki farklı ödeme yöntemi sunar:

  • BRG (Köprü Jetonu)
  • TRX

Bir talebin fiyatı belirli bir zincir üstü algoritmaya göre hesaplanır ve tutar kullanıcının akıllı sözleşmesinden otomatik olarak ödenir. Aslında Bridge oracle sistemini kullanmak için kullanıcının sözleşmesi BRG veya TRX tarafından ücretlendirilir.

Ödeme sürecini tartışmadan önce, talebin fiyatının TRX’e göre hesaplandığını unutmayın. Bu nedenle fiyatın BRG token bazında olması için, BRG bazlı fiyatın kolaylıkla hesaplanabildiği fiyatlandırma sistemimiz için güncel BRG / TRX döviz kurunun her an mevcut olması gerekmektedir. Bu sorunu çözmek için, BRG / TRX döviz kurunu sürekli izleyen ve bunu Bridge oracle’ın fiyatlandırma sistemine enjekte edilen kurla karşılaştıran bir bot geliştirildi. Fark% 1’den fazlaysa, bu bot fiyatı günceller ve yeni döviz kurunu blok zincirine enjekte eder ve sonraki taleplerin maliyeti yeni döviz kuruna göre hesaplanır.

İlk adımda Bridge oracle, kullanıcının akıllı sözleşmesinin BRG dengesini kontrol eder. Kullanıcının sözleşmesinde talebin maliyetine göre yeterli bakiye varsa, Bridge kullanıcının sözleşmesini BRG token ile otomatik olarak ücretlendirecektir. Kullanıcının sözleşmesinde yeterli BRG bakiyesi yoksa, ikinci adımda Bridge oracle, kullanıcının sözleşmesinin TRX bakiyesini kontrol edecektir. Bu sefer kullanıcının sözleşmesinde yeterli TRX bakiyesi varsa, Bridge kullanıcının sözleşmesini TRX ile ücretlendirecektir. Kullanıcının sözleşmesinde yeterli BRG ve TRX bakiyesi yoksa, kullanıcının talebi reddedilecek ve Bridge oracle sistemi tarafından kullanıcının akıllı sözleşmesine herhangi bir yanıt bildirilmeyecektir.

Not: Kullanıcının sözleşmesinin BRG belirteci ile ücretlendirilmesi, TRX ödeme yöntemine kıyasla bir indirim yüzdesi içerir. Aslında BRG jetonunu ödemek, Bridge oracle sistemine bir talepte bulunmak için TRX ile ödeme yapmaktan daha ekonomiktir.

Fiyatlandırma Algoritması

Daha önce de belirtildiği gibi taleplerin fiyatı özel bir algoritmaya göre hesaplanır. Fiyat aşağıdaki gibi 3 ana bölümden oluşmaktadır:

Sorgu Fiyatı = Sorgu Türü Maliyeti + Sorgu Ücreti Sınırı + Maksimum Bant Genişliği Fiyatı

Oracle türü veya veri kaynağı açısından her tür sorgu, “Sorgu Türü Maliyeti” bölümünü oluşturan belirli bir fiyata sahiptir. Aslında, bu kısım Bridge hizmetlerini kullanmanın maliyetidir. Bu kısım kendi başına şu şekilde hesaplanan iki kısımdan oluşmaktadır:

Sorgu Türü Maliyeti = Taban Fiyat × Çarpan

Köprü hizmetlerinin maliyetini hesaplamak için taban fiyat getirildi. Aslında taban fiyat, Çarpan 1 ile bir talep için hizmet sağlamanın birim fiyatıdır. Çarpan, kaynak tüketimine dayalı bir görevin karmaşıklığını gösterir. Aşağıdaki tablolarda çeşitli talep türlerinin taban fiyatı ve çarpanı incelenebilir:

Veri kaynaklarıTaban fiyatÇarpanSorgu Türü Maliyeti
URL5 TRX× 15 TRX
RASTGELE5 TRX× 15 TRX
WOLFRAMALFA5 TRX× 15 TRX

Not: Taban Fiyat tüm talepler için sabittir; ancak duruma göre değiştirilebilir.

Sorgu Ücreti Limiti, isteklerine göre kullanıcılar tarafından belirlenir. Aslında bu kısım, Bridge oracle tarafından tetiklenen geri arama işlevinin karmaşıklığını sınırlar. Bu kısım, kullanıcının sözleşmesini tetiklemek için blok zincirine sözleşme tetikleme ücreti olarak ödenen paradır. Kullanıcılar, yanıtın sözleşmelerine en yakın miktarı elde etmek için sözleşmelerini testnet’te test etmelidir. Ödenen Sorgu Ücreti Limiti ile oracle’ın sözleşmesini tetikleyebileceği miktar arasındaki fark iade edilmez.

Not: Sorgu Ücreti Limiti kullanıcı tarafından belirlenmemişse, Bridge oracle, kullanıcının talebine 5 TRX’e eşit olması için Varsayılan Ücret Limiti atayacaktır.

Konsepti tam olarak anlamak için lütfen aşağıdaki sorguyu dikkate alın:

bridge_query ("URL", "json (https://api.pro.coinbase.com/products/BTC-USD/ticker) .price", 2500000);

Bu sorguda, arama __callback()yöntemi için TRON blok zincirine ödenebilecek ve Bridge oracle tarafından kullanıcının akıllı sözleşmesini tetikleyebilecek maksimum maliyet , işlevi çağırırken 250000 enerjiye eşit olan 2,5 TRX’ten az olmalıdır ( TRON istasyonuna bakın ).

Maksimum Bant Genişliği fiyatı, oracle kullanıcıların akıllı sözleşmesini tetiklemek istediğinde tüketilen sabit bir tutardır.

Not: Maksimum Bant Genişliği Fiyatı, duruma göre değiştirilebilen 0.01 TRX’e eşit sabit bir tutardır.

Dikkatli: Geliştirme kolaylığı ve ilk test için, Bridge oracle ilk isteği için bir sözleşme talep etmeyecektir. Çünkü kullanıcılar dağıtımdan hemen sonra akıllı sözleşmelerinden bir istek göndermek istiyorlarsa, isteklerini yapıcıya yazmaları gerekir. Bu nedenle Bridge, kullanıcıların akıllı sözleşmelerine ilk kez ücretsiz olarak yanıt verir.

Bee network nedir, Be network nasıl para kazanılır?

Son Yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Sosyal Medya

212BeğenenlerBeğen
1,762TakipçilerTakip Et
0TakipçilerTakip Et

Son yazılar

Instagram Threads Hesabı Nasıl Oluşturulur?

Threads'de profil oluşturmak için Instagram hesabınızla giriş yapmanız gerekir. Instagram hesabınız yoksa bir hesap oluşturabilirsiniz. Threads'de, sahip olduğunuz her...

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir ?

Instagram Threads Hesabı Nasıl Silinir yazımıza hoş geldiniz. Instagramın yeni kullanıma açtığı threads uygulamasını beğenmemiş olabilirsiniz.Threads uygulamasının nasıl silindiğini merak...

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır?

Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Whatsapp Takip Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Whatsapp Takip Nasıl Yapılır,Zetlog Nedir,Zetlog Whatsapp Takip Nedir, gibi sorulara cevap...

Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Tabii ki! İşte "Kariyer ve Kişisel Gelişim" konusunda 1000 kelimelik bir makale: Kariyer ve Kişisel Gelişim: Başarıya Giden Yolculuk

Host Dosyası Nedir? Host Dosyası Nasıl Kullanılır?

Hosts dosyası nedir ?, bir bilgisayarın işletim sistemine ait bir dosyadır ve alan adlarını IP adresleriyle eşleştirmek için kullanılır. İnternet üzerindeki bir...