Safran nedir ? Safran nasıl yetişir ? Safran nasıl yetiştirilir ? Safran nasıl üretilir ? Safran nasıl ekilir ? Safran nasıl kullanılır ?
Safran, dünya genelinde ekonomik değeri en yüksek olan baharattır. Saray mutfağında eksik edilmeyen safran, Osman döneminde yapılan yemeklerin hem lezzet sırrı hem de şifasıydı. İlaç endüstrisinde kullanılan safran Hint ve Orta Asya ülkelerinin yemeklerinde de seçenek edilmektedir. Bu baharat öylesine değerlidir ki; özel kutular içinde muhafaza edilir. Mücevher değerindeki safran, bir hayli kişinin amansız hastalığını da iyileştirici tesire sahiptir.
Yemeklere kattığı renk ve lezzetle en özel baharatlar arasında gösterilen, pahalılığı nedeniyle altından daha değerli olduğu söylenen safran nasıl yetiştirilir, ne emeklerin hemen peşinden raflarda yerini alır, hep beraber öğreneceğiz bugün.
Lezzeti ve yemeklere verdiği o güzelim rengi dışında vücuda tepeden tırnağa yarar sağladığı için de çok sevilen ve tekliflen safran, kan dolaşımını tertip etmeden tutun da çöküntü ve uykusuzluğa iyi gelmesine dek, o kadar faydalı ki onu tanıdıkça daha da çok seveceksiniz.Evde safran yetiştiriciliği için izlemeniz şart olan adımları ve bu bitkinin en randımanlı şekilde yetişmesi için bilmeniz gereken tüyoları derledik. Şimdi safranı ekip büyütme vakiti. Bu işte çok para var derseniz, daha büyük alanlarda ekmenizi de öneririz. Safran yetiştiriciliği ülkemizde oldukça ses getiren bir alan!
Safran Yetiştirmek İçin İhtiyacınız Olan Malzemeler
Hanenizde safranı kolayca yetiştirebilirsiniz. Nasıl olacak diyenler pür dikkat yazımıza odaklansın. Safran yetiştirme en çok soğanlı şekilde yapılmaktadır. Safran soğanı ve şimdi size önereceğimiz püf noktaları ile işe koyulabilirsiniz. Fakat evvela çalışma alanınızı hazırlamalısınız:
- Safran soğanı
- Geniş bir saksı
- Humuslu toprak
- Sprey şişe ve su
Safran nasıl yetiştirilir?
1) Ön Hazırlık: Toprak Harmanı
- Safranı ekeceğiniz toprağın iyi şekilde karıştırılması gerekiyor. Bunun için saksıya ilave edeceğiniz toprağı güzelce karıştırın.
- Mineraller toprağın altı bölümünde beklediği için, ekimden önce mineralleri toprak yüzeyine almalısınız.
- Şayet toprağı alt üst ederek karıştırdıysanız, şimdi diğer mertebeye geçelim.
2) Safran Soğanı
- Safran soğanlarını saksıya ekerken takriben 20 santimetre derinde kalması ehemmiyetlidir.
- Ağustos ayı soğan ekimi için uygun bir dönemdir.
- Eylül ayının ilk haftası da en geç tarihtir. Bu iki dönem arasında netlikle soğanların ekilmesi gerekir.
- Safran soğanının kalitesi bu süreçte çok ehemmiyetlidir. Şayet Karaaslan türünden soğanı alırsanız; oldukça verimli bir hasat dönemi geçirebilirsiniz.
- 2014 yılı içinde tescillenen bu safran soğanı, birçok rençpere kazanç sağlamıştır.
www.agaclar.net
3) Can Suyu
- Saksıya ekilen safran tohumlarına ilk suyunu vermeyi unutmayın.
- Vereceğiniz su toprağın nemli kalması için yeterli olacak ölçüde olmalıdır.
- Çok fazla su verirseniz, safran soğanını çürütebilirsiniz.
4) 2 Ay Sonrası…
- Safran soğanı ekiminden 2 ay sonrasında çiçeklenmeye başlar.
- Şayet ilk sene saksıdan safran almayı bekliyorsanız, size üzücü bir haberimiz var: Safran ilk seneninde nebatını vermez.
- Önce çiçeklenme dönemini yaşar.
- İkinci seneninde nebat tam manasıyla randımanlı şekilde büyür.
Safran nasıl yetiştirilir adlı yazımızı beğendiyseniz Dinomometre nasıl yapılır adlı yazımıza bakmanızı tavsiye ederiz.