Borsada Tahtacı Nedir, Borsada Tahtacı Ne Demek, borsada tahtacı, borsada tahta toplamak yeni başlayanlar bu terimleri bir çok kez duymuştur.
Borsaya yeni başlayanlar için, borsa terimlerini anlama yazılarına devam ediyorum. Yatırımcıların en çok sorduğu, kullandığı ve merak ettiği konuları en ince ayrıntıları ile ele alıyorum. Bu günkü konumuz borsada tahtacı ne demek? Borsada Tahtacı Nedir?
Borsada Tahtacı Nedir? Borsada Tahtacı Ne Demek?
Borsada Tahta
Borsada tahta tabiri önceden dijital ortama geçilmeden önce, teknolojinin bu kadar ilerlemediği dönemlerde, hisse senedi alış ve satış işlemleri bir tahtaya yazılırdı. Her şirketin ayrı bir tahtası vardı. Alakalı şirketin toplam alış ve satış meblağları da tahta üzerinden izlerdi. Giderek teknolojinin gelişmesi ile beraber hisse senedi gibi destek varlıkların alış ve satış işlemleri cep telefonu, bilgisayar gibi dijital teknoloji ürünlerinden saniyeler içerisinde alınıp satılır hale geldi.
Hisse senetleri ne kadar dijital ortamda alınıp satılsa da borsa da tahta tabiri son zamanlarda kadar geldi. Hasılı alış ve satışların dijital ortamda yazıldığı bölüme hisse tahtası diyoruz. Bilhassa daha önceki yatırımcılar hisse tahtası tabirini daha sık kullanırlar.
Borsada Tahtacı Ne Demek?
Yukarıda borsada tahta ne manaya gelir anlattım. Aklınızda az çok tahtacının ne olduğu, kim olduğu oluşmuştur ne yaptığı ancak ben yeniden de bira derinden ayrıntılandırayım.
Borsada tahtacı alış ve satışları tertip eden, daha önceki yatırımcılara göre payı istediği ücrete yükseltirip düşüren kişidir. Tahta pay senedinin alış ve satışının yazıldığı yer demiştim. Hisse senedi ücretlerinin alış ve satış toplam meblağına göre yükselip düştüğü düşünülürse en fazla alış ve satış verip hisse ücretini yukarıya yada aşağı hareket ettiren kişiye tahtacı diyoruz.
Tekrar edeyim, borsada tahtacı demek, pay ücretini istediği gibi hareket ettiren en kuvvetli alıcı yada satıcı demektir. Yatırımcılar her payın bir tahta sahibi yada tahta yapıcısı olduğuna inanırlar. Tahta yapıcı kimdir diye soracak olursanız bu meselenin yanıtı ne yazık ki meçhuldür. Önceden alış ve satışların tahtaya yazıldığı dönemde belki kim olduğu bilinirdi fakat dijital ortamda robotlar ile yapılan işlemlerden dolayı tahtacı kimdir bilinmemektedir