Peki deprem nedir ? Deprem nasıl oluşur ? Deprem nasıl ölçülür ? gibi soruları kendi kendimize sormuşuzdur. Hepimiz deprem denildiği zaman ürkeriz. Açıkçası korkutacak kadar büyük bir doğa olayıdır. Kimi zaman malımızı, kimi zaman canımızı alır.
Deprem Nedenleri
Depremler, plaka kenarlarında biriken basıncın serbest kalmasından kaynaklanır. Yıkıcı ve ölümcül etkilerle binaları ve altyapıyı yok edebilirler.
Depremler, yerin ani ve şiddetli sallanmasıdır. Bunun nedeni, Dünya’nın plakalarının sürekli hareket etmesidir. Bazen sürtünme nedeniyle plakalar hareket etmeye ve sıkışmaya çalışır. Basınç yükseliyor çünkü plakalar hâlâ hareket etmeye çalışıyor. Basınç serbest bırakıldığında, Dünya yüzeyinin şiddetli bir şekilde sallanmasına neden olan büyük miktarda enerji gönderir.
Depremin kaynaklandığı yer kabuğunun içindeki nokta odak noktası olarak bilinir . Depremin enerjisi sismik dalgalar halinde salınır ve odaktan dışarı doğru yayılır. Sismik dalgalar üssü en güçlüdür. Merkez üssü, doğrudan odak noktasının üzerindeki Dünya yüzeyindeki noktadır.
Deprem Nasıl Ölçülür?
Depremler nasıl ölçülür ? Sorusunun cevabı Richter ölçeği tarafından ölçülür. .Richter ölçeği, bir depremin büyüklüğünü (ne kadar güçlü olduğunu) ölçer. Sismometre bir sismograf üretir. Bir Richter ölçeği normalde 1-10 arasında numaralandırılır, ancak üst sınır yoktur. Bu logaritmiktir, örneğin 5 büyüklüğündeki bir depremin 4 büyüklüğündeki bir depremden on kat daha güçlü olduğu anlamına gelir. 1-2 ölçeğinde olan depremler düzenli olarak gerçekleşir ve insanlar onları hissedemeyecek kadar küçüktür. 7’den fazla depremler daha seyrek görülür ancak çok güçlüdür ve çok fazla yıkıma neden olabilir.
Şimdiye kadar kaydedilen en büyük deprem, Richter ölçeğine göre 9,5 olarak ölçülen Şili’de 1960’ta gerçekleşti. Richter ölçeği, bu büyük depremleri ölçmede çok doğru değildir ve bugün bilim adamları, Moment Büyüklük Ölçeği Aynı logaritmik ölçeği kullanır ancak daha büyük depremlerin gücünü daha doğru bir şekilde ölçer.
Depremlerin etkileri ve tepkileri
- Depremin etkisi, deprem sonucu meydana gelen hasardır. Bir depremin etkileri şunlara bağlı olarak değişebilir
- Richter ölçeğine göre depremin boyutu – ölçeğe göre ne kadar yüksekse, o kadar fazla yıkıma neden olabilir.
- Gelişim seviyesi – ister zengin ister fakir bir ülkede olsun. Daha zengin ülkeler, depremin etkilerinden kendilerini tahmin etme, koruma ve bunlara karşı hazırlık yapma olasılıkları daha yüksek olacaktır.
- Odağın derinliği – sığ ise daha yıkıcı olabilir.
- Merkez üssünden uzaklık – bir depremin etkileri merkezinde daha şiddetlidir
- Nüfus yoğunluğu – bir bölgede ne kadar çok insan yaşarsa, o kadar çok ölüm ve zayiatın ortaya çıkma olasılığı artar.