El Nasıl Yıkanmalı ? Ellerimiz, dünyayla temas halinde olduğumuz en önemli parçamız.Her gün farkında olarak veyahut olmayarak bir hayli yere dokunuyoruz ve bir yerlere dokunduktan sonra ağzımıza, yüzümüze ya da vücudumuza dokunuyoruz. Bilhassa korona virüs nedeniyle elleri en doğru şekilde yıkamak oldukça ehemmiyetli bir konu haline geldi. Bilhassa toplu alanlarda çevreye temas ederek mikro ve virüslerle etkileşim haline giriyoruz. Bu yüzden de vücudumuzda en çok mikrop barındıran uzvumuz ellerimiz oluyor.El Nasıl Yıkanmalı ?
Ellerin düzenli yıkanmasıyla dünya genelinde her sene bulaşıcı hastalık yüzünden bir milyon çocuğun hayatının kurtarılabileceğine işaret eden uzmanlar, enfeksiyonların da yüzde 50 azalabileceğini vurguluyor.
Ellerimizi Ne Vakit Yıkamalıyız?
- Öksürdükten-aksırdıktan sonra hiçbir yere ve kişiye temas etmeden kesinlikle eller yıkanmalıdır.
- Hastalık mukoza yoluyla bulaştığı için diş, ağız, yüz, göz temizliğinden önce eller mutlaka yıkanmalıdır.
- Yemek hazırlamadan ve yemeden önce eller ılık suyla yıkanmalıdır.
- Tuvalete girmeden önce-tuvaletten çıktıktan sonra eller bulaşıcılığı önlemek için mutlaka yıkanmalıdır.
- Dışarıdan haneye girdiğimizde olası mikrop ve virüslerden savunmak için ellerimizi ve gelir gelmez yıkamak büyük ehemmiyet taşımaktadır.
Ellerimizi Nasıl Yıkamalıyız?
- El yıkamaya başlamadan önce yüzük ve saat gibi takılar mutlaka çıkarılmalıdır
- Kağit havlu ile musluk açılıp, su akış hızı ayarlanmalı ve su ılık olmalıdır.
- Eller ve bilekler ıslatılmalıdır. Eller dirsek düzeyinin altında kalacak ve su parmak uçlarından lavaboya süzülecek tarzda konulmalıdır. Suyun en temiz olan yerden, en kirli olan yere doğru akması sağlanmalıdır.
- El sabunla iyice köpüklendirildikten sonra musluk vanası da sabunlanmalı, sonra üzerine su akıtılarak yıkanmalı, musluk bundan sonra kapatılmalıdır. Musluk vanaları birer enfeksiyon kaynağı olabilir.
- Kalıp sabun kullanıldığı vakit ellerin köpüğü savunacak şekilde sabunun durulanıp yerine bırakılması gerekmektedir. Zira köpük üzerinde mikroorganizmalar kalabilir. Elde kalan köpük ile eller tekrar ovulur ve iki el birbirine kenetlenerek avuç araları, parmaklar, elin dış yüzeyi, bilekler, tırnak ve tırnak araları temizlenir.
- 10 saniye süresince ellerin ve parmakların tüm yüzeyleri ovulmalıdır.
- Eller su altında iyice çalkalanmalıdır. Akan su ile kir ve mikroorganizmalar lavaboya akıtılmalıdır.
- Bileklerin ve ön kolun kirli olduğu düşünülen bölümleri dairesel hareketlerle ovulup çalkalanmalıdır. Eller aşağıya doğru bükülerek suyun iyice akması beklenmelidir. Bilek ve ön kol elden daha temiz olduğundan, ellerin temizlenmesinden sonra yıkanmalıdır.
- Gerekiyorsa ellere krem veyahut nemlendirici sürülmelidir. Böylelikle derinin çatlaması önlenir ve yumuşak kalması sağlanır.
Katı sabunda mikroplar barınır
Katı sabunun temizlenmeden yerine konması kirlilik sebebi olabilir. Ayrı olarak mikroorganizmalar sabunun üzerinde kaldığı için ortak kullanıldığında mikropların dağılmasına yol açar. Bu yüzden bilhassa toplu yaşanan yerde elleri yıkarken sıvı sabun kullanılması çok ehemmiyetli.
Havlunuz size ait olsun
Ellerinizi yıkıyoruz fakat ortak havlu mu kullanıyorsunuz? Ortak havlu kullanımı neticeninde havlunun nemli olması mikroorganizmanın üremesi için uygun ortamı oluşturur. Ellerin iyi yıkanmaması hasebiyle de enfeksiyonların kişiler arasında dağılımını kolaylaştırır.
Elinizi Nemli Bırakmayın
Elinizi yıkadınız fakat doğru yıkama kaideleri daha bitirmedi. Zira ‘kendisi kurur’ diye beklemek egzama ve mantar gibi bir takım cilt hastalıklarına davetiye çıkarabiliyor.