Her talebenin gelecek ile ilgili kimi tasarıları vardır. Bu tasarılar arasında yüksek lisans yapıp akademisyen olmak ve ya alanında uzmanlaşmak gibi bir hedefiniz varsa bu yazı tam size göre zira sizin için fayda sağlayacağını düşündüğümüz bilgiler hazırladık. Yüksek lisans nasıl yapılır öğrenmek istiyorsan, hadi başlayalım!
Yüksek Lisans Nedir?
“Yüksek lisans nasıl yapılır?” sualinin yanıtına gelmeden önce yüksek lisansın tanımını yapalım. Yüksek lisans, lisans eğitimi bittikten sonra devam edilen eğitim sistemidir. Halk arasında “Master” olarak da bilinen yüksek lisans, eğitiminizi bitirdiğiniz bölümde hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsanız o alan üzerinde yapılır. Yüksek Lisans nasıl yapılır sorusunun cevabı 2 çeşittir., tezli ve tezsiz olmak üzere ikiye ayrılır.
Tezli Yüksek Lisans
Tezli yüksek lisans programı, talebenin ilmi araştırmalar yaparak bilgilere ulaşmasını, bilgileri değerlendirmesini ve açıklama kabiliyetini kazanmasını asal alır. Akademisyen olmayı amaçlıyorsanız net olarak bu yolu seçenek etmelisiniz. Bu arada, zamanınız var ise ve yüksek lisansa fiyat ödemek istemiyorsanız yeniden tercihinizi tezli programlardan yana kullanabilirsiniz.
Bu programın devamlılık müddeti dört dönemdir. En fazla altı dönemde da bitirir. İlk senesi derslerle, ikinci senesi tez yazma süreci ile geçer. Tezli yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ALES’e girip yeterli bir puan almış olmanız gerekiyor. ALES’ten almış olduğunuz puanın yeterli olup olmadığı ise, üniversitelerin istediği puana göre farklılık gösterebilir.
Ayrı olarak ALES puanınız ne kadar yüksek olursa olsun müracaat yaptığınız programın şartlarını sağlamanız gerekiyor. Müracaatlarda en az 55 ALES puanı koşulu aranır. Bu koşul, YÖK tarafından belirlenen ALES puanı koşulu olmakla beraber üniversitelerde bu puan, baştada belirttiğimiz gibi farklık gösterebilir. ALES ile ilgili teferruatlı olarak yazdığımız tüm bilgilere buradan erişebilirsiniz. İhtiyaç duyulan belgeler ile müracaatınızı yaptıktan sonra değerlendirmeye alınırsınız ve değerlendirme neticeninde mülakata girmeye hak kazanırsınız. Kabulünüz mülakat sonrasında belli olur.
Tezsiz Yüksek Lisans
Mezun olduğunuz eğitim alanında veyahut değişik bir alanda akademik bilginin uygulamaya geçişinin amaçlandığı bir sistemdir. Bu programın devamlılık müddeti iki ya da üç yarıyıldır. Tezli yüksek lisans programının aksine tezsiz yüksek lisans programında ALES şartı aranmıyor. Ve vaziyet tüm üniversitelerde aynı. Yalnızca lisans eğitimindeki muvaffakiyet notunuz ile başvuru yapabiliyorsunuz. Bu programda tez hazırlanmıyor lakin bitirme projesi hazırlanıyor. Proje nihayetinde talebe, başarılı ve başarısız olarak değerlendirilmeye alınıyor. Öğrencinin, bitirme projesini hangi yarıyılda aldıysa o yarıyılda projesine kayıt olması ve sömestir bittiğinde yazılı bir şekilde rapor vermesi gerekiyor. Bu programın sonunda yeterlilik imtihanı da uygulanabilir. Bu programı başarıyla bitirenlere Yüksek Lisans Diploması veriliyor.